aA
Generalinio prokuroro naujajai skyrimo tvarkai prieštaravę konservatoriai siūlys Seimui kreiptis į Konstitucinį teismą (KT).
Konservatoriai abejoja, ar lapkričio pabaigoje Seimo priimta ir prezidento Valdo Adamkaus pasirašyta Prokuratūros įstatymo pataisa, pagal kurią šalies vadovui grąžinta prieš kelerius metus turėta teisė skirti generalinį prokurorą, neprieštarauja Konstitucijai.

Šią teisę buvo perėmęs praėjusios kadencijos Seimas, kuris generaliniu prokuroru buvo paskyręs Kazį Pėdnyčią. Po pataisos priėmimo nutrūko nuo 1997 metų generalinio prokuroro pareigas ėjusio K. Pėdnyčios įgaliojimai.

Konservatoriai parengė ir antradienį užregistravo Seimo nutarimo projektą, kuriuo remiantis, Seimas kreiptųsi į KT, prašydamas ištirti, ar Prokuratūros įstatymo 11 straipsnis neprieštarauja Konstitucijai.

Seimo nutarimo projektas grindžiamas Seimo posėdžiuose bei Lietuvos teisės institucijų išsakytomis abejonėmis, ar įstatymas atitinka pagrindinį Lietuvos įstatymą.

Prokuratūros įstatymo pataisą savo dekretu pasiūlė prezidentas, tikėdamasis, kad prokuratūra taps stabilesnė ir nepriklausoma nuo vykdomosios valdžios.

Konservatorių įsitikinimu, prokuroro skyrimo tvarka pakeista tik tam, kad būtų nušalintas dabartinis generalinis prokuroras Kazys Pėdnyčia.

Be to, konservatorių nuomone, numatyta generalinio prokuroro atleidimo tvarka prieštarauja Konstitucijoje įtvirtintiems demokratinės ir teisinės valstybės principams ir tai destabilizuos Generalinės prokuratūros darbą.

Konservatorių frakcija pati ketino pati kreiptis į KT, tačiau neabejojama, kad jiems nepavyktų surinkti riekiamo skaičiaus parlamentarų parašu. Kreipimąsi į KT turi pasirašyti ne mažiau kaip 29 Seimo nariai.

Antradienį V. Adamkus pasirašė dekretą dėl A. Klimavičiaus paskyrimo Lietuvos generaliniu prokuroru septynerių metų kadencijai. Prieš tai Seimas balsų dauguma pritarė prezidento pasiūlytai A. Klimavičiaus kandidatūrai.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.