aA
Prezidentas Valdas Adamkus domisi, ar naujasis Miškų įstatymų projektas užtikrins racionalų miškų ūkio tvarkymą. Kaip žurnalistams sakė prezidento atstovė spaudai Violeta Gaižauskaitė, V. Adamkus domėjosi, ar įstatymo projekte įtvirtintos nuostatos, kurios užtikrintų racionalų ir ūkišką miškų tvarkymą.
Antradienį vykusiame susitikime su aplinkos ministru Henriku Žukausku, viceministru Arūnu Kundrotu, Seimo aplinkos komiteto pirmininku Juozu Raistenskiu, Miškų ir saugomų teritorijų departamento direktoriumi Valdu Vaičiūnu ir generaliniu miškų urėdu Benjaminu Sakalausku buvo aptartas praėjusią savaitę Seimui pateiktas svarstyti Miškų įstatymo projektas ir aplinkosaugos klausimai.

Prezidentas minėjo, kad miškai sudaro apie 30 proc. Lietuvos teritorijos, tačiau jis turi nemažai žinių, kad kai kada šiuo turtu disponuojama neūkiškai. Aplinkos ministras H. Žukauskas sakė, kad naujame Miškų įstatymo projekte panaikinami iki šiol buvę neaiškumai, kaip pavyzdžiui, miškų dvivaldystė.

Pasak jo, valstybiniuose ir privačiuose miškuose valstybinį reguliavimą iki šiol gali vykdyti Miškų ir saugomų teritorijų departamentas bei generalinės urėdijos. Nauja įstatymo redakcija išsprendžiamas šis klausimas - visos valdymo funkcijos paliekamos departamentui.

Be to, pasak ministro, nauja įstatymo redakcija išsprendžia ir finansinius reikalus - numatoma panaikinti Miškų fondą ir finansavimą vykdyti iš biudžeto. Taip pat keisis miškų urėdijų pavadinimas - jos bus pervadinamos į valstybines miškų įmones.

V. Gaižauskaitė taip pat sakė, kad prezidentas atkreipė dėmesį, kad kai kurios miškų urėdijos dirba nuostolingai, nors ir disponuoja pakankamu turtu. Todėl V. Adamkus pageidavo, kad būtų aiškiai reglamentuotos ir atskirtos kiekvienos už miškų tvarkymą atsakingos institucijos funkcijos, numatyta urėdijų veiklos kontrolė.

Miškų ir saugomų teritorijų departamento direktorius V.Vaičiūnas pripažino, kad situacija urėdijose yra gana įtempta. Pasak jo, gerokai sumažėjo parduodamos žaliavinės medienos kainos, o tam įtakos turėjo po Vakarų Europoje praūžusių audrų atsiradęs didelis pigios medienos kiekis. V. Vaičiūnas sakė, kad miškų urėdijos šiuo metu yra įsiskolinusios apie 50 mln. litų.

Susitikime šalies vadovas taip pat teiravosi, ar parengtos teisės aktų pataisos, padedančios išspręsti teisinę koliziją, susidariusią dėl draustiniuose vykdomos ūkinės veiklos. Lapkričio pabaigoje prezidentą papiktino, kad aplinkos ministras pateikė netikslią informaciją apie ketinimus šalia Veiviržo draustinio išgauti naftą, nes H. Žukauskas teigė nematąs tame tragedijos.

Kaip skelbta, V. Adamkui nerimą sukėlė televizijos reportažas, kuriame buvo teigiama, kad draustinyje, kuriame auga ypač reti augalai, bendrovė "Minijos nafta" pradėjo statybos darbus - nutiesė kelius, kuriais važinėja sunki technika. Po kelių mėnesių, visai šalia draustinio teritorijos, pradės veikti du naftos siurbliai.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.