aA
Šešios šalies savivaldybės, gavusios Europos Sąjungos paramą aplinkosauginiams projektams įgyvendinti, gali jos netekti, jei nespės laiku įvykdyti paramos sutarties įsipareigojimų, praneša LTV „Panorama“.
Pinigai, eurai, banknotai, verslas
Pinigai, eurai, banknotai, verslas
© Corbis/Scanpix
Ant Kupiškio marių kranto įsikūrusio Palėvenėlės miestelio gyventojai tikina jau keletą metų nesulaukiantys savivaldybės žadėtų valymo įrenginių – esą nuotekų nėra kur dėti, o vandens neįmanoma gerti.

„Jeigu duočiau šio vandens paragauti, pamatytumėte, kad jo gerti tikrai negalima. Vanduo iš šios vietovės yra labai geležingas“, – sako Rimgaudas Muntrimas, Kupiškio r. Palėvenėlės kaimo bendruomenės pirmininkas.

Šioje ir dar vienoje rajono gyvenvietėje pagal aplinkosaugos projektus, kuriems skirti beveik 4 mln. Lt iš Europos Sąjungos fondų, iki kitų metų balandžio Kupiškio savivaldybė turi pastatyti vandentiekio ir buitinių nuotekų valymo įrenginius.

Tačiau darbai net nepradėti, tik kitą savaitę savivaldybė ketina pasirašyti sutartį su rangovais, o taryba pagaliau priėmė sprendimą dėl trūkstamų lėšų skyrimo.

„Labai daug derinimų. Buvo skelbtas konkursas, po to buvo derėtasi nutraukus pirkimą, stengiantis sumažinti kainą. Šiuo metu jau yra suderėta galutinė kaina“, – teigia Kupiškio r. savivaldybės Urbanistikos ir ekologijos skyriaus vedėjas Mažvydas Šalkauskas.

Aplinkos projektų valdymo agentūros teigimu, be Kupiškio rajono, labiausiai įgyvendinti aplinkosaugos projektus vėluoja Biržų, Kretingos, Varėnos rajonų, Vilniaus, Panevėžio miestų savivaldybės.

Ypač stringa mažų gyvenviečių vandens įrenginių statyba, upių ir ežerų valymas, taip pat vėluoja Klaipėdos apskrities pajūrio juostos tvarkymo projektai.

Pagal pasirašytas paramos sutartis, šiemet paramos gavėjai per pusmetį buvo įsipareigoję panaudoti beveik 20 mln. Lt paramos, tačiau panaudota tik pusė lėšų.

„Per dvejus metus pabrango darbai. Jų kainos išaugo 2–3 kartus. Mažų rajonų savivaldybės neturi pakankamai finansinių išteklių padengti susidariusį skirtumą. Reikia iš naujo skelbti konkursus, derėtis su rangovais, dėl to prarandamas laikas“, – tvirtina Saulius Vasiliauskas, Aplinkos projektų valdymo agentūros Struktūrinių fondų vedėjas.

Pasak vedėjo, vėluojančių projektų vykdytojai privalės pateikti detalius planus, kaip žada juos įgyvendinti. Jei to nebus padaryta, rudenį teks perskirstyti beveik 12 mln. Lt ir skirti juos rezerviniams projektams.

Priešingu atveju paramą tektų grąžinti atgal į ES biudžetą, nes išlaidos už 2004–2006 metus privalo būti deklaruotos iki 2008 metų rugpjūčio.

www.lrt.lt