aA
Seimo rinkimų pagal partinius sąrašus priešininkai sekmadienį pradės rinkti parašus naujam referendumui inicijuoti.
Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) šią savaitę užregistravo 33 piliečių iniciatyvinę grupę referendumui paskelbti.

Iniciatoriai siūlo surengti referendumą šiomis nuostatomis: pakeisti Konstitucijos 55 straipsnį taip, kad Seime dirbtų 71 narys, nuo referendumo rezultatų įsigaliojimo nutraukiant pagal partijų sąrašus rinktų 70 Seimo narių įgaliojimus.

Be to, iniciatoriai siūlo panaikinti apskričių instituciją.

Dabar Konstitucija numato, kad Seimą sudaro 141 Seimo narys. Rinkimų tvarka nustatyta atskiru Seimo rinkimų įstatymu. 71 parlamentaras renkamas vienmandatėse apygardose, dar 70 - pagal partijų sąrašus daugiamandatėje apygardoje.

Kaip BNS sakė VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas, referendumo iniciatoriai per tris mėnesius privalės surinkti ne mažiau kaip tris šimtus tūkstančių rinkimų teisę turinčių piliečių parašų.

Iniciatoriai galės pradėti darbą jau šį sekmadienį, nes šeštadienį VRK sprendimas bus paskelbtas "Valstybės žinių" priede "Informaciniai pranešimai".

Anot Z. Vaigausko, referendumas valstybės iždui kainuotų 9-9,5 milijono litų, jeigu būtų rengiamas atskirai. Z. Vaigauskas sakė, jog atsižvelgiant į referendumo turinį, būtų nelogiška jį rengti kartu su Seimo rinkimais.

Z. Vaigausko nuomone, rinkimų sistemai pakeisti nebūtina taisyti Konstitucijos, o pakaktų inicijuoti Seimo rinkimų įstatymo pakeitimus.

Vienas iniciatyvinės grupės koordinatorių yra Kovo 11 akto signataras Kazimieras Uoka. Metų pradžioje jam ir jo bendraminčiams nepavyko surinkti 300 tūkstančių parašų dėl kito referendumo organizavimo.

K. Uoka ir jo bendraminčiai tada siūlė tautos paklausti, ar visi Seimo nariai turėtų būti renkami vienmandatėse apygardose, taip pat siūlė numatyti Seimo nario atšaukimo procedūrą, jeigu to pageidauja pusė rinkėjų.

Be to, iniciatoriai siūlė įtvirtinti nuostatą, kad maksimali valstybės pareigūno ar tarnautojo alga negalėtų viršyti penkių vidutinių darbo užmokesčių.

Tąkart per tris mėnesius referendumo iniciatoriams tepavyko surinkti maždaug 187 tūkstančius parašų iš reikalaujamų 300 tūkstančių.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.