aA
Kaliningrade vėl pasikėsinta į Lietuvos pilietybę turintį statybos bendrovės vadovą. 47 metų Vladimiras Juchnievičius buvo pašautas prieš 10 dienų. Tuo metu prieš 3 mėnesius dingusio Stanislovo Juciaus bylos tyrimą ėmėsi kontroliuoti Maskva.
pistoletas, šauti, ginklas
© Corbis
Kai kurie LTV „Panoramos“ šaltiniai teigia esą Kaliningrado srities valdžia, susijusi su statybų verslu srityje, proteguoja vietos firmas ir taip daro įtaką statybos rinkos persidalijimui.

Į Lietuvos pilietybę turintį verslininką Vladimirą Juchnievičių, 17 metų gyvenantį Svetlogorske ir vadovaujantį bendrovei, statančiai prabangius būstus Baltijos pajūryje, buvo pasikėsinta per patį vidurdienį. Šaudoma buvo be jokių skrupulų – tiesai per vairuotojo langą į patį verslininką.

Pasak Kaliningrado srities prokurorų, sulaikytas įtariamasis – laikinai nedirbantis 36 metų kaliningradietis – kol kas atsisakė duoti parodymus dėl esą blogos savo sveikatos būklės.

„Per pasikėsinimą buvo sužeista ranka, dvi kulkos pataikė į pilvą. Dabar imamasi visų priemonių – ir operatyvinių, ir tyrimo, kad būtų galima tvirtinti, jog įtariamasis tikrai šaudė į nukentėjusįjį. Jam sulaikyti įkalčių užteko“, – teigia Kaliningrado srities prokuratūtos ypatingai svarbių bylų tardytojas Vladimiras Šerstovas.

„Mes nustebę tuo, kad teisėsaugos institucijos iki šiol mūsų neinformavo. Aišku, reaguosime oficialiai“, – sako Lietuvos generalinis konsulas KaliningradeViktoras Baublys.

Paklaustas, ar tai reiškia, kad bus teikiama nota, konsulas atsakė, kad „tikriausiai taip“.

Prieš keletą savaičių Kaliningrade dingo dar vienas verslininkas – Rusijos pilietis, veždavęs baldus iš Lietuvos.

Tuo metu apie Kaliningrado srityje prieš tris mėnesius dingusį statybų verslu užsiimantį verslininką Stanislovą Jucių – jokių žinių. Po Užsienio reikalų ministerijos prašymų pateikti nors kokios informacijos tyrimo kontrolę perėmė Rusijos Federacijos Generalinė prokuratūra.

Iki šiol su žurnalistais bendravę Kaliningrado prokurorai dabar atsitvėrė tylos siena.

Vienas iš S. Juciaus bendrovės akcininkų sako esą žiniasklaidoje skelbta versija, kad jų vadovas galįs būti išvykęs į Kiprą – nereali, o tyrimas mažai pasistūmėjęs į priekį.

„Ir mes per daug negalime iš jų kažko išprašyti, paklausti. Šitie iškvietimai sulėtėjo – jeigu anksčiau, prieš mėnesį, per savaitę vieną kartą, tai dabar per 2 savaites aš buvau tiktai vieną kartą, ir, galima sakyti, savo iniciatyva“, – sako „Rosslitstroj“ inžinierius Edmundas Skiauteris.

„Atsakymai tokie – tiriamos vienos versijos, kitos versijos. Norėtųsi, žinoma, detalesnių paaiškinimų, bet mes, deja, jų iš gubernatoriaus nesulaukiam ir negaunam“, – tvirtina V.Baublys.

Kad pastaruoju metu srityje padaugėjo statybų ir jaučiama itin stipri konkurencija, pripažįsta ir Lietuvos diplomatai, ir Rusijos politikai.

„Matyt, statybų versle yra prasidėję kažkokie persiskirstymai. Statybos, nekilnojamas turtas – pelningas verslas“, – mano V. Baublys.

„Negalvoju, kad pastaruoju metu vyksta kažkoks pikas, kriminogeninės situacijos paaštrėjimas. Šie procesai ir anksčiau buvo. Mažiau ar daugiau, bet įvykiai susiję su verslu ir nuosavybės persidalijimu“, – įsitikinęs , Kaliningrado regiono Dūmos Užsienio reikalų komiteto pirmininkas.

Pasak srities pareigūnų, pagrindinio statybos bendrovės „Rosslitstroj“ akcininko Stanislovo Juciaus dingimas jiems sukėlė daug abejonių dėl galimai neskaidrios bendrovės veiklos.

Šiuo metu, neoficialiomis žiniomis, prasidėjo teismai dėl neteisėtų gyvenamųjų namų statybų, nors bendrovės vadovai tikina esą visi leidimai gauti. Be to, kalbama, esą dalis butų statomuose namuose jau atiduoti už savikainą vietos valdžios atstovams.

Neoficialiomis žiniomis, greitai gali prasidėti kova dėl „Rosslitsroj“ akcijų persiskirstymo, tačiau kol kas dėl S. Juciaus dingimo neištirtos bylos to daryti negalima.

Pareigūnai nėra ištyrę ir daugiau su pasikėsinimais į verslininkus susijusių bylų.

Per pusantrų metų Kaliningado srityje įvykdyta 12 nusikaltimų panaudojant ginklą. Trys iš jų ištirti, devyni – ne.

Patys srities prokurorai pripažįsta, kad dauguma užpuolimų būna užsakyti. Tarp aukų ir vietos deputatai, ir verslininkai.

www.lrt.lt