aA
Speciali komisija iki rugsėjo turi pateikti Vyriausybei Vilniuje Šeškinėje esančio Nacionalinio stadiono projektavimo ir statybos darbų grafiką. Stadioną planuojama pastatyti iki 2009 m. birželio, kai vyks tūkstantmečio ir „Vilniaus – Europos kultūros sostinės“ renginiai, praneša LTV naujienų tarnyba.
Šeškinės stadiono griaučiai
Šeškinės stadiono griaučiai
© "Statyba ir architektūra"
Sostinės Šeškinės mikrorajone esantys stadiono pamatai išdygo dar devintojo dešimtmečio viduryje. Po kelerių metų statybos sustojo ir ligi šiol teberiogso statybos konstrukcijos. Vyriausybė šiemet suteikė stadionui nacionalinės svarbos objekto statusą, jį siūloma pavadinti Lietuvos tūkstantmečio stadionu, greta pastatyti sporto kompleksą.

Kiek kainuos statybos, dar nesuskaičiuota, bet iš privatizavimo fondo lėšų Vyriausybė jau skyrė 200 mln. Lt, kad iki 2009 m. birželio būtų pastatyta bent pagrindinė arena. Būtent čia vyktų Lietuvos vardo tūkstantmečio minėjimas, Europos kultūros sostinės ir Dainų šventės svarbiausi renginiai.

Statybų projektavimo ir statybos darbus prižiūrėsianti speciali komisija iki rugsėjo 1 d. turi pateikti jų planą ir grafiką. „Dirba architektų grupė, didelė dalis infrastruktūros yra po žeme, ji bus panaudojama. Tai, kas yra viršuje, jei yra tinkamos būklės, taip pat bus panaudojama. Būtent architektų grupė pasakys, ką ir kaip reikia daryti“, – teigė Ūkio ministerijos valstybės sekretorius Gediminas Miškinis.

Kultūros ministerija ragina neskubėti – paskubomis pastačius vėliau vėl reikės pinigų brokui taisyti. „Turint omenyje, kad Lietuvoje statybų yra daug, kad dar nei konkursai paruošti, nei sąmatos nėra iki galo aiškios, man kyla neramumas, kad skubama iki 2009 m. birželio 25 d. Tiek Kultūros ministerija, tiek specialistai nežinios, ar bus galima vykdyti dainų šventę 2009 m., ar negalima, ar spės, ar nespės pastatyti“, – aiškino kultūros ministras Jonas Jučas.

Vyriausybė, remdamasi kitų šalių patirtimi, kad tokie stadionai patys neišsilaiko, jau dabar sprendžia ar jį subsidijuoti, ar finansuoti per įvairias programas. Dėl to ketinama apsispręsti iki metų pabaigos.

www.lrt.lt