aA
Penktadienio naktį, o kai kur ir šeštadienio dieną nesiliovęs smarkus lietus tvindė miestų gatves, namų rūsius, kaimuose sėmė šienaujamas pievas, daržus, upėse smarkiai pakilo vanduo, grasindamas išsilieti iš krantų. Kaip ir praėjusią savaitę, ugniagesių pagalbos šaukėsi panevėžiečiai, praneša LTV naujienų tarnyba.
Vyras su skėčiu
Vyras su skėčiu
© Corbis
Per naktį Panevėžyje prilijo per penkiasdešimt milimetrų. Pasak sinoptikų, lietus kelia pavojų, jei per pusę paros prilyja nuo penkiasdešimties iki aštuoniasdešimties milimetrų. Kaip ir prieš savaitę, Panevėžyje lietus užtvindė kai kurių parduotuvių, daugiabučių ir privačių namų rūsius, daugiausia nukentėjo keletas Pušyno gatvės gyvenamųjų namų.

Lietus užtvindė gyventojų daržus ir laukus, tačiau civilinės saugos departamento atstovai tikina, jog padėtis Panevėžio apskrityje kontroliuojama.

„Galimam potvyniui yra ruošiamasi. Panevėžio miesto savivaldybės administracijos direktorius yra išplatinęs pranešimą, kad visos avarinės tarnybos būtų pasirengusios ir kuo galima greičiau, operatyviau reaguotų į gautus pranešimus“, – sakė Panevėžio apskrities civilinės saugos departamento Priemonių planavimo skyriaus vedėjas Antanas Valantiejus.

Pasak ugniagesių, smarkiai pakilo vanduo Merkio aukštupyje ties Jašiūnais, ir jei lietus nesiliaus, kaip užpernai rugpjūtį, gali išsilieti iš krantų, užliedamas artimiausias sodybas. 2005 m. Šalčininkų rajone buvo paskelbta ekstremali padėtis, iš 16 sodybų teko evakuoti žmones.

Hidrometeorolgai paprastai pataria atšaukti planuotas išvykas ištvinusia Merkio upe, nes po vandeniu yra daug kabančių tiltų, medžių ir kitų pavojingų kliūčių. Sinoptikų teigimu, per praėjusią naktį daugiausia prilijo Vilniaus ir Panevėžio apskrityse, Trakų rajone iškrito daugiau nei pusė mėnesio normos kritulių. Ateinančią parą laukiama dar gausesnio lietaus, ypač Vakarų ir Pietų Lietuvoje, pūs smarkus šiaurės vėjas.

www.lrt.lt