aA
"Myliu Palangą ir savo zuikį", "Aš čia buvau 2007", "Aš irgi" - skelbia ant jūros tilto peiliu išpjaustytas bei flomasteriais išrašytas poilsiautojų folkloras. "Kūrybos" turinys įvairus - nuo beprasmių parašų iki meilės prisipažinimų, nuo švelnių komplimentų iki keiksmų, nuo gašlių piešinėlių iki aliuzijos į poeziją.
Palangos tiltas, saulėlydis, jūra
Dauguma žmonių vakare ant tilto ateina palydėti saulės
© DELFI (G.Urnikaitės nuotr.)
Vienose vietose Palangos pasididžiavimu laikomo tilto turėklai apkeverzioti taip, kad sunku įskaityti, kas ką myli, ko nekenčia ir kas čia lankėsi. Regis, kiekvienas vaikščiojęs beveik puskilometrį nusidriekusiu mediniu tiltu panoro čia įsiamžinti visiems laikams. Kad visi praeiviai žinotų, jog ir "aš čia buvau".

"Dovanokite už tokius žodžius, bet viskas čia - iš kvailumo. Protingi žmonės taip nedaro", - dienraščiui "15min" Palangos tiltą išpuošusių "menininkų" darbelius komentavo kurorto komisaro pavaduotojas Ramutis Stankevičius.

Įrašų ant Palangos tilto istorija trunka maždaug metus, nes kasmet pavasarį turėklus stengiamasi perdažyti. Tada kuriam laikui nelieka jokių pėdsakų. "Su flomasterių ar kitų priemonių teplionėmis dar susitvarkome. Sudėtingiau yra su išpjaustinėjimais. Kažkam knieti ir peiliu pasidarbuoti", - aiškino Palangos savivaldybės Komunalinio skyriaus vedėjo pavaduotojas Viktoras Beniušis.

Anot jo, tiltas marginamas beprasmybėmis buvo nuo pat jo atsiradimo pradžios. "Tarybiniais laikais irgi buvo rašinėjama ir nešvankybių netrūko. Viskas priklauso nuo žmonių kultūros", - įsitikinęs V.Beniušis.

Recepto, kaip būtų galima išsaugoti tiltą gražų, be keverzonių, savivaldybės atstovas negalėjo pateikti. "Ne komunalininkams juos vaikyti. Policija yra sustačiusi kameras miesto gatvėse, jie ir galėtų prižiūrėti tvarką", - tikino V.Beniušis.

Nors patys policininkai gyrėsi vaizdo kameromis, gebančiomis parodyti "net kokias cigaretes rūko poilsiautojai" ar "paskaityti kavinių meniu", tilto "dailininkai" dar nė karto nebuvo sučiupti.

"Dieve mano, o kaipgi juos pagauti, mes matom, kad jie stovi, bet ką jie ten daro nusisukę, kiaurai negalime matyti", - aiškino komisaro pavaduotojas R.Stankevičius. Anot jo, įsigaliojo sistema - kol vienas užsislėpęs "dailina" tiltą, kiti aplinkui dairosi ar neateina viešosios tvarkos sargai.

Pareigūno teigimu, keverzotųjų padaugėjo pastaraisiais metais. Anksčiau jų tiek nebuvę. "Dabar ne tik rašikliais, bet ir lūpdažiais meilės žodžius rašinėja. Ir ant tilto, ir tualetuose", - aiškino R.Stankevičius.

Tilto turėklų perdažymas atsieina maždaug 10 tūkstančių litų. "Daug, nors dažome tik turėklus ir stovus. Dažniau tokio malonumo negalėtume leisti", - aiškino V.Beniušis.