aA
Kuo turiningesni paprastų žmonių poilsiadieniai, tuo lengvesni ir pelningesni vagių vizitai į jų būstus. Vagysčių iš kelioms dienoms apleistų namų bumą, deja, nesunku prognozuoti ir šį ilgąjį savaitgalį.
Vagis, vagystė - karikatūra
Vagis, vagystė - karikatūra
© DELFI
Įsibrovimo į butus istorijos kartojasi, tačiau lietuviai ne visuomet pasimoko iš svetimų klaidų – apatiniuose aukštuose neįsirengia grotų, net palieka pravirus langus arba balkonus, nebendrauja su kaimynais ir neprašo jų bent akies krašteliu prižiūrėti būstą. Ką jau kalbėti apie tai, kad namuose „saugiai slepiamos” didžiulės sumos grynųjų ar banko kortelės.

Neregėtas naivumas

Apšilimą prieš ilgąjį savaitgalį ilgapirščiai pradėjo išvakarėse. Ketvirtadienį pavakarę 48 metų kaunietis A.A. išėjo iš namų Sukilėlių gatvėje. Planavo greitai grįžti, todėl net nerakino durų.

Parėjęs vos po 15 minučių vyras pasijuto apvogtas. Mat per tą laiką į butą 9 aukšte kažkas užėjo ir pagrobė rudą A.A. rankinę su asmens dokumentais, bankų kortelėmis ir 21,4 tūkst. litų.

Meistrai – tik po vagių

Laikyti didžiules sumas pinigų „kojinėje” – ne pats geriausias būdas. Tuo vieną iš praėjusių savaitgalių įsitikino ir žinoma 47 metų vilnietė, 1992-aisiais apdovanota Sausio 13-osios atminimo medaliu.

Pavardės ir profesijos prašiusi neskelbti moteris dienraščiui L.T. pasakojo iškart pasimokiusi iš savo klaidos – jau kitą dieną po vagystės pasisamdė meistrus, kurie jos bute įrengė signalizaciją.

„Tiesiog jautiesi nesaugus...” – dar neatsigavusi po sukrėtimo guodėsi pašnekovė.

Tąsyk vagys irgi lyg žinodami nusitaikė į devynių aukštų daugiabutį sostinės Viršuliškių rajone, Viršuliškių gatvėje. Iš pradžių jie pateko į 2 aukšto balkoną, paskui išlaužė balkono duris ir pakliuvo vidun.

Apvalios sumos

Bute nusikaltėliai galėjo pasijusti lyg mažajame banke. Jie nesunkiai rado 35 000 litų ir dar 1000 eurų.

„Laikai, kad galėtum už kažką susimokėti, juk į banką bet kada nenubėgsi”, – savo įprotį, kurį dabar jau vertina kaip klaidą, minėjo nukentėjusioji.

Be to, vagys susirinko ir bute rastus vertingus daiktus – pakabučius su deimantais, aukso grandinėles, kitus juvelyrinius dirbinius, fotoaparatą „Canon”.

Vagys pašeimininkauti vilnietės bute turėjo marias laiko – ji buvo sodyboje kaime, namuose nieko nebuvo visą parą.

„Draudimas pinigų neapdraudžia, o už papuošalus kompensuoja nedaug”, – krimtosi šeimininkė, už juvelyrinius dirbinius gausianti iki 3000 litų kompensaciją.

Kaip apsaugoti?

Į butus vagys, ypač savaitgaliais, landžioja masiškai. Jei tik randa, nusikaltėliai išsineša pinigus ir papuošalus. Dažnai jiems tenka pasivarginti labiau – tempti kompiuterius, televizorius, kitą buitinę techniką.

Iš vieno buto sostinės Justiniškių gatvėje neseniai pavogta vasarinė vyriška avalynė ir odinė moteriška striukė. Kartais šeimininkai pasigenda net kosmetikos.

Specialistai pataria naudoti apkaustus, apsaugines žaliuzes, įsirengti signalizaciją, tačiau reikia nepamiršti, jog ir visos šitos priemonės yra įveikiamos.

L.T.