aA
Turkijos aukščiausiasis teismas nusprendė, kad daug ginčų sukėlęs konstitucinių reformų paketas, patvirtintas vyriausybės, yra teisėtas, pranešė BBC.
Turkija, vėliava
Turkija, vėliava
© Reuters/Scanpix
Šis teismo sprendimas buvo smūgis dabartiniam šalies prezidentui ir pagrindinei opozicijos partijai, tačiau atvėrė kelius Turkijoje rengti tiesioginius prezidento rinkimus.

Tiek prezidentas, tiek ir pagrindinė opozicinė partija kreipėsi į teismą, reikalaudama anuliuoti reformas. Jie skundėsi, kad reformos buvo priimtos paskubomis ir kelia grėsmę šalies stabilumui.

Valdančioji AKP partija ėmėsi iniciatyvos priimti reformas dėl tiesioginių prezidento rinkimų, siekdama rasti išeitį iš aklavietės po to, kai bandymai per rinkimus parlamente prezidentu išrinkti jos kandidatą Abdullahą Gulį nepavyko.

Tuomet opozicija boikotavo balsavimą, tvirtindama, kad buvęs islamistas A.Gulis kelia grėsmę šalies pasaulietiniam valdymui.

Manoma, kad rudenį Turkijoje bus rengiamas referendumas, per kurį paaiškės, ar šalies gyventojai nori patys rinkti šalies prezidentą.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.