aA
„Didžiuokimės, kad buvome stiprūs dvasia sunkiausiais laikais ir sugebėjome nepaklysti net ir pačiuose klaidžiausiuose istorijos keliuose. Šia dvasia vadovaudamiesi ženkime ir šiandien nepriklausomos, laisvos, demokratiškos Lietuvos keliu!“ – sveikindamas Lietuvos žmones su Valstybės diena, prezidentas pareiškė, kad Lietuva sukūrė demokratiją, nebijančią diskutuoti ir ginčytis, galinčią drąsiai dėstyti savo mintis visais aktualiausiais valstybei klausimais.
Valdas Adamkus
Valdas Adamkus
© DELFI (D.Augūnaitės nuotr.)
Valstybės dieną gyventojai galės minėti ir oficialiuose renginiuose, ir koncertuose bei istoriniuose festivaliuose. Mindaugo karūnavimo dienos šventė prasidėjo Prezidentūroje, kur nusipelniusiems asmenims įteikti valstybės apdovanojimai. Prezidentas Valdas Adamkus Valstybės dienos proga įteikė valstybės apdovanojimus Lietuvos ir užsienio valstybių piliečiams.

Prezidentas ragino tikėti valstybės ateitimi

„Šiandien pagerbiame mūsų šalies piliečius ir svečius iš užsienio, kurie savo sąžiningu darbu grūdino mūsų tautos ir valstybės savimonę, kūrė Lietuvos tapatybę, stiprino jos ryšius su pasaulio tautų bendruomene“, – sakė valstybės vadovas ceremonijos metu.

Prezidentas pažymėjo, kad Valstybės dieną tauta nusilenkia didvyriams, o valstybė atiduoda pagarbą savo piliečiams. Pasak šalies vadovo, šiandien Lietuvą kuriantys žmonės stoja į vieną gretą ir įsipareigoja garbingai kurti savo šalį, sąžiningai dirbti Lietuvos žmonių gerovei.

Lietuvos vadovas ragino saugoti savo šalį ir tvirtai tikėti jos ateitimi.

„Tik tvirtas tikėjimas vedė mus per okupacijos ir priespaudos metus, suteikė jėgų kovoti ir atkakliai siekti permainų. Okupacijos metais puoselėtos svajonės virto kasdieniais kiekvieno mūsų darbais ir įsipareigojimais.

Iš labiausiai gerbiamų žmonių ir jų darbų mus atpažįsta pasaulis, o mes atpažįstame šiandienos Lietuvą“, – sakė V. Adamkus.

Šalies vadovas pabrėžė esąs tvirtai įsitikinęs, kad didžiausias valstybės turtas yra jos žmonės.

Dėkodamas visiems apdovanotiesiems už pastangas ir darbus, Prezidentas pirmiausia išreiškė padėką Žūvančiųjų gelbėjimo kryžiaus kavalieriams ir jų artimiesiems.

„Rūpestis šalia esančio žmogaus likimu, jo gyvybės išgelbėjimas Jums visiems yra pati tikriausia realybė ir žmogiška pareiga, kurią garbingai įvykdėte“, – sakė valstybės vadovas.

Tarp apdovanotųjų – Baltarusijoje žuvęs valstybės saugumo karininkas Vytautas Pociūnas, apie atlyginimus „vokeliuose“ prabilusi Dalia Budrevičienė, Lietuvos partizano Juozo Lukšos-Daumanto našlė Nijolė Bražėnas.

Apdovanojimas bus įteiktas ir Europos Komisijos pirmininkui Jose Manueliui Barrosui.

Iš viso Mindaugo karūnavimo dienos proga ordinai ir medaliai šiemet skirti aštuoniasdešimčiai asmenų.

Sukūrėme demokratiją, nebijančią diskutuoti ir ginčytis

„Šio Lietuvai svarbaus istorinio įvykio įprasminimo dieną prisimename giliausias ir tvirčiausias savo istorijos šaknis, laikančias augančią ir stiprėjančią mūsų valstybę. Prisimename ir pagerbiame mūsų šalies piliečius ir svečius iš užsienio, kurie savo sąžiningu darbu stiprino mūsų tautos ir valstybės savimonę, kūrė Lietuvos tapatybę, stiprino jos ryšius su pasaulio tautų bendruomene“, - sveikindamas Lietuvos žmones sakė V.Adamkus.

Prezidentas pabrėžė, kad Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo dieną nusilenkiame visiems, kovojusiems už laisvą ir nepriklausomą valstybę, pagerbiame kritusius už laisvos tautos ir piliečių bendruomenės puoselėjamus demokratijos idealus bei vertybes.

„Kada daugiau, jei ne šiandien, turime patys sau ir kitiems parodyti, kad sugebame didžiuotis savo valstybe ir savo žmonėmis? Kada gi daugiau, jei ne šiandien, galime oriai pažvelgti į mus supančius žmones ir išdrįsti pasakyti: aš didžiuojuosi mūsų Tėvyne, aš didžiuojuosi mūsų Lietuva?“, - klausė V.Adamkus.

Šalies vadovas pažymėjo, kad pernelyg dažnai mūsų kasdienybę lydi blogis ir piktnaudžiavimas, kuo teisėtai piktinamės.

„Pernelyg dažnai mes patys regime vien tik tamsą ir nepastebime šviesos, turinčios lydėti mūsų žingsnius, - sakė prezidentas. – Šiandien prisiminkime, kad ilgąją istorinę mūsų tautos kelionę taip pat dažnai lydėjo kraujas ir karai, žudanti ir žlugdanti mūsų pačių nesantaika. Tačiau bendras susitelkimas ir atkaklumas, tikėjimas ateities Lietuva padėjo pašalinti okupacijos ir priespaudos tamsumas, tremties tragedijas ir netektis“.

V.Adamkus pabrėžė, kad didžiuotis turime kuo - per septyniolika nepriklausomybės metų atkūrėme laisvą Lietuvą, sutvirtinome valstybės institucijas ir grįžome į tarptautinę demokratinių valstybių bendruomenę.

„Per visus šiuos metus sukūrėme demokratiją, nebijančią diskutuoti ir ginčytis, galinčią drąsiai dėstyti savo mintis visais aktualiausiais valstybei klausimais“, - sakė šalies vadovas, pažymėdamas, kad turėtume didžiuotis šiandien galėdami drąsiai reikšti savo nuomonę ir nebijoti kritikos, o dar tik kiek daugiau nei prieš du dešimtmečius tai buvo neįmanoma.

„Didžiuokimės, kad buvome stiprūs dvasia sunkiausiais laikais ir sugebėjome nepaklysti net ir pačiuose klaidžiausiuose istorijos keliuose. Šia dvasia vadovaudamiesi ženkime ir šiandien nepriklausomos, laisvos, demokratiškos Lietuvos keliu!“, - kvietė V.Adamkus.

Vidurdienį Daukanto aikštėje buvo pakeltos vėliavos, Vilniaus Arkikatedroje laikomos šv. Mišios.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.