aA
Amerikietis Larry Weingartenas savo namui Kalifornijoje sukūrė unikalią šildymo sistemą, paremta degtinės ir vandens mišiniu, rašo JAV dienraštis "The New York Times".
53 metų vandens šildymo prietaisų specialistas L. Weingartenas praėjusiais metais baigė rekonstruoti savo trijų aukštų namą, kurio atnaujinimas kainavo 180 tūkst. JAV dolerių. Šilumą name užtikrina degtines ir vandens mišinys, kuris specialiais siurbliais, veikiančiais saulės energija, pumpuoja name įrengtu vamzdynu.

Mišinys įkaista nuo saulės šilumos ir patenka į rūsį, kur prišildo 3,8 kubinių metrų tūrio talpyklą. Ant namo stogo esančių saulės baterijų (105 vatų kiekviena) užtenka namo apšvietimui, kompiuteriui ir kitai buitinei technikai veikti.

Šiuolaikinės medžiagos, panaudotos šio namo rekonstrukcijai, gerokai sumažina aptarnavimo išlaidas ir remontą. Pavyzdžiui, namas apkaltas ne mediena, o į ją labai panašia nedegia medžiaga, vadinama "HardiShake". Tai celiuliozės ir cemento pagrindu pagaminta medžiaga.

Namo galima nedažyti, ką šiaip reikėtų daryti kas 10 metų. Tai leidžia sutaupyti 14-18 tūkst. JAV dolerių.

Grindys namie ne medinės, o pagamintos iš kitos specialios medžiagos - "Trex", pagamintos iš perdirbtos medienos ir plastiko. Nors ši medžiaga yra beveik du kartus brangesnė už raudonmedį, ji neskylinėja ir atlaiko temperatūros pokyčius.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.