aA
Šešios parlamentinės partijos, pasirašiusios Susitarimą dėl mokslo ir studijų sistemos pertvarkos principų, sudarė Mokslo ir studijų sistemos reformos įgyvendinimo priežiūros grupę. Tokią grupę inicijavo Seimo pirmininko pavaduotojas Gintaras Steponavičius.
Mokamas aukštasis mokslas - karikatūra
© DELFI
Priežiūros grupė kontroliuos, kaip vykdoma reforma, dalyvaus svarstant ir formuluojant sprendimus dėl reformos eiliškumo, svarstys reformai įgyvendinti rengiamus teisės aktų projektus.

Priežiūros grupėje dirbs Liberalų ir centro sąjungos frakcijos nariai Rimantas Remeika ir Vincas Laurutis, socialdemokratai Irena Šiaulienė ir Juozas Palionis, pilietininkai Ona Biveinienė ir Indrė Vareikytė, konservatoriai Irena Degutienė ir Mantas Adomėnas, Valstiečių liaudininkų partijos atstovai Virginijus Domarkas ir Algis Krupavičius, Liberalų sąjūdžio frakcijos - G. Steponavičius ir Eligijus Masiulis.

Grupės veikloje stebėtojų teisėmis kviečiamos dalyvauti ir kitos Lietuvos politinės partijos.

Susitarimą dėl mokslo ir studijų sistemos pertvarkos principų Lietuvos parlamentinės politinės partijos pasirašė birželio 14-ąją.

Dokumente numatoma, kad "studijų finansavimas susideda iš valstybės kompensuojamos dalies, asmeninio studento įnašo (studijų įmokos) ir kitų šaltinių (darbdavių, privačių fondų ir kitų) lėšų".

Pirmuoju reformos etapu, tai yra 2008-2009 m., planuojama valstybės kompensuojamą studijų finansavimo dalį tiesiogiai paskirstyti aukštosioms mokykloms kaip bazinį finansavimą pagal sutartį, nustatančią minimalų studentų skaičių, kurį įsipareigoja parengti aukštoji mokykla.

Kai kurių itin paklausių specialybių studijas eksperimento tvarka planuojama pradėti finansuoti valstybės lėšų judėjimo paskui studentą (studijų krepšelio) principu. Tolesniu etapu, iki 2013 metų, šį principą planuojama nuosekliai įdiegti visose specialybėse.

Susitarime deklaruojama, kad bus sukurta efektyvi paskolų sistema, dengianti studijų įmoką ir iš dalies kitas studijų išlaidas. Ši paskola būtų be palūkanų. Partijos susitarė, kad paskola pradedama grąžinti studijas baigusio asmens pajamoms pasiekus nustatytą lygį. Paskolą grąžinti arba paremti paskolos sutartyje numatytas teises ir pareigas galės darbdavys ir kiti fiziniai ir juridiniai asmenys. Siekiant užtikrinti Konstitucijoje laiduojamą nemokamą mokslą, nuo studijų įmokos arba paskolos grąžinimo bus atleidžiami gerai besimokantys studentai.

Partijų susitarime numatoma, kad studijų įmokos ribas (intervalą) nustato valstybė, įmokos dydį šiose ribose nusistato pačios aukštosios mokyklos.

Per 5 mėnesius nuo šio susitarimo pasirašymo dienos planuojama pateikti Seimui svarstyti jam įgyvendinti reikalingus įstatymų projektus.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.