aA
Kauno S.Dariaus ir S.Girėno stadione, kuriame penktadienį vyks Dainų šventės Šokių diena, vakar tvyrojo įtampa – iš Latvijos pavėluota atvežti specialią sintetinę dangą.
S.Dariaus ir S.Girėno sporto centro stadionas
S.Dariaus ir S.Girėno sporto centro stadionas
© DELFI (P.Garkausko nuotr.)
Šokėjai veją sutryptų

“Jeigu ant stadiono vejos nebūtų užklota specialios sintetinės dangos, iš žolės nieko neliktų. Veją tris valandas tryps apie 7 tūkstančiai šokėjų. Jeigu jie šoktų ant žolės, mėnesį čia negalėtų vykti ne tik tarptautinės futbolo varžybos, bet ir Lietuvos čempionato rungtynės”, - teigė S.Dariaus ir S.Girėno sporto centro direktorius Vytas Snarskis.

Stadiono darbuotojai vakar su nerimu laukė, kada iš Latvijos bus atvežta danga. “Iš pradžių buvome informuoti, kad ją latviai atveš liepos pirmosiomis dienomis. Paskui paaiškėjo, kad bus vėluojama, nes Latvijoje vyko renginys, kuriam reikėjo tokios dangos”, - sakė direktorius.

Dainų šventės Šokių dienos direktorė Gražina Kasparavičiūtė informavo, kad dangą išnuomojo Rygos “Skonto” stadionas. “Buvo sutarta, kad latviai vakar atvyks iki 14 valandos, tačiau jie vėluoja”, - vis į laikrodį žvilgčiojo organizatorė.

Dangos nebuvo nei po valandos, nei po dviejų. Anot G.Kasparavičiūtės, užkloti sintetinei dangai reikės maždaug 12 valandų. “Gali tekti dirbti iki paryčių”, - susijaudinusi kalbėjo ji. “Mes tikrai neleisime, kad šokėjai šoktų ant vejos”, - į pavakarę sunerimęs kalbėjo V.Snarskis.

Dangą reikėjo pakloti kuo skubiau, nes jau šiandien nuo 9.30 val. stadione suplanuotos repeticijos. Gali būti, kad jas teks atidėti. Vėlai vakare ir penktadienį iš ryto planuojamos generalinės repeticijos. Pagrindinė šventė prasidės penktadienį 19 val.

Dangai nerasta pinigų

V.Snarskis teigė, kad Kauno miesto savivaldybės specialiai sudarytą darbo grupę jis dar pavasarį informavo apie dangos būtinybę.

“Vėliau mane pasiekė žinios, kad buvo kreiptasi į Kultūros ministeriją, prašant skirti lėšų sintetinei dangai. Ją būtų galima naudoti ne vienam renginiui. Stadione galėtų vykti koncertai, kuriuose tilptų 15-20 tūkstančių žiūrovų. Tačiau pritarimo nesulaukėme. Maždaug 7 tūkst. kvadratinių metrų ploto uždangalas, kuris leidžia žolei kvėpuoti, kainuoja apie 600 tūkstančių litų”, - teigė V.Snarskis.

Liko tik viena galimybė

Kauno miesto savivaldybės Kultūros skyriaus vedėjas Sigitas Šliažas pabrėžė, kad savivaldybė negali leisti skirti didžiulių pinigų nupirkti dangai, kuri bus naudojama valstybinės reikšmės renginyje.

“Kultūros ministerija lėšų taip pat nerado. Be to, viešasis pirkimas būtų užtrukęs apie metus, nes tektų skelbti tarptautinį konkursą. Todėl, likus keliems mėnesiams iki šventės, tėra vienas variantas – nuomotis. Šventė tikrai įvyks, jeigu reikės, žmonės dirbs per naktį, bet dangą sumontuos”, - tikino S.Šliažas.

Vilnius turės 2009 metais

G.Kasparavičiūtė tvirtino, kad Rygos “Skonto” stadionas dangą išnuomojo pigiau nei paprastai. “Už nuomą, gabenimą, apie 30 darbuotojų darbą sumokėsime apie 21 tūkst. eurų. (72,5 tūkst.litų). Ji jau yra gerokai naudota, todėl kaina mažesnė. Gaila, kad nė vienas Lietuvos stadionas neturi tokios dangos. Prieš šią šventę nei Vilnius, nei Kaunas nerado lėšų jai įsigyti”, - apgailestavo G.Kasparavičiūtė.

G.Kasparavičiūtė teigė, kad 2009 metais, kai Vilniuje iškils naujas stadionas, jame jau turėtų būti tokia danga.

Vakar iki 19 val. specialioji sintetinė danga dar nebuvo pasiekusi Kauno stadiono. Šventės rengėjai vylėsi, kad vėlai vakare sulauks sunkvežimių iš Latvijos. Tokiu atveju ją teks kloti visą naktį.