aA
Valstybės dienos išvakarėse Vilniuje karalienės Mortos premija apdovanojami talentingiausi ir darbščiausi Lietuvos vaikai. 7-16 metų vaikams pirmosios ir vienintelės šalies karalienės vardo premija teikiama už pasiekimus meno ir kultūros srityse. Tačiau Lietuvos kultūros ir sporto rėmimo fondas šįmet premijoms 5500 litų pagailėjo, tad jų teko ieškoti valstybės Rezervo fonde.
Rima Baškienė
Rima Baškienė, Juozas Jaruševičius ir Edvardas Žakaris
© DELFI (D.Augūnaitės nuotr.)
Šįmet karalienės Mortos premija Gedimino kalno bokšte įteikiama 7 vaikams - foterpijono, akordeono, smuiko, kanklių, literatūros ir baleto virtuozams. Baleto šokėja apdovanojama pirmąkart. Mortos premija bus įteikta Akvilei Šileikaitei, Agnei Radzevičiūtei, Gražvydui Volkovui, Gabrielei Sližytei, Simonai Garkevičiūtei, Ritai Kokanskytei ir Grytei Dirmaitei Premijos laureatas gauna odinį diplomą ir medalį. Medalis, kuriame pavaizduotas karalienės atvaizdas ir karūnavimo scena, įteikiamas ir vaikų pedagogams. Premijos laureato vardas, kaip ir regalijos, suteikiami visam gyvenimui. Laureatui įteikiama ir 500 litų premija.

„Jei karalių Mindaugą žino visi, tai karalienė Morta lyg tai buvo nelabai pastebėta. Premija išaukštinamas karalienės Mortos vardas ir jos puoselėjamos vertybės“, - DELFI sakė karalienės Mortos premijos globėja parlamentarė Rima Baškienė. Pasak jos, Mortos vardo premija vaikus įpareigoja būti kilnius ir puoselėti Lietuvos vardą.

Karalienė Morta – lygiavertė partnerė

Kaip ketvirtadienį surengtoje spaudos konferencijoje teigė Lietuvos kultūros fondo prezidiumo narys Romas Batūra, Mortai teko išskirtinis vaidmuo šalia šalies vadovo, savo vyro Mindaugo sudėtingoje šalies situacijoje. Jai, lygiagrečiai su Mindaugu, ruošta karūna su brangakmeniu.

R. Batūra pasakojo, kad esant sudėtingiems santykiams su Livonijos ordinu ir po Mindaugo krikšto, atvykusį ordino magistrą kartu su Mindaugu sutikdavo Morta. Susitikimuose su magistru ji dalyvaudavo kaip lygiavertė partnerė. Ji Mindaugui dažnai patardavo. Karaliui atsimetus nuo krikščionybės, Morta jam patarė paleisti kunigus, jų neskriausti.

Anot R. Batūros, Morta - pirmoji moteris karalienė ir didžiojo kunigaikščio žmona, betarpiškai dalyvavusi tarptautiniuose įvykiuose. Kadangi jos akiratis buvo platesnis, jos vardo premija susijusi su platesne kultūrine veikla.

Iki šiol Karalienės Mortos premiją jau yra gavę 49 vaikai. Karalienė Morta laikoma ne tik pirmąją ir vienintele karūnuota Lietuvos moterimi, bet ir išmintinga, talentinga ypatingo dorumo moterimi. Ateityje planuojama visus nominuotus vaikus surašyti į knygą ir suburti į premijos laureatų bendriją. Premija teikiama 15 –ą kartą, 10 metų premija teikta tik Šiaulių krašto vaikams.

DELFI primena, kad Lietuvos kultūros ir sporto rėmimo fondas kovą nerado pinigų karalienės Mortos vardo premijoms, nors dokumentinį filmą „Liuks, liuks, liuks, fainas mano pimpaliuks" kuriančiam režisieriui Audriui Stoniui atseikėjo 20 tūkst. litų. Tada iš valstybės rezervo fondo 5500 litų premijoms skyrė premjeras Gediminas Kirkilas.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.