aA
Britanijoje patvirtinta, kad visi aštuoni įtariamieji teroristinių išpuolių byloje yra susiję su medicina – jie arba gydytojai, arba medicinos studentai. Manoma, kad gerai uždirbančių, gerbiamų musulmonų specialistų įtraukimas į teroro veiklą yra nauja radikalaus Islamo taktika.
Londonas
Londonas
© Reuters/Scanpix
Tuo metu šalies premjeras Gordonas Brownas pasiūlė įkurti naują vyriausybinę organizaciją, kuri rūpintųsi nacionaliniu saugumu.

Praėjusios savaitės pabaigoje bandyta susprogdinti užminuotus automobilius Londono centre ir Glazgo oro uoste Škotijoje.

Sparčiai vykstant tyrimui, žurnalistai – kaip ir reikėjo tikėtis – pavadino nepavykusius teroro išpuolius Gydytojų sąmokslu, prisimindami panašiai vadintą kampaniją prieš žinomus gydytojus pokario Sovietų Sąjungoje, kai propaganda kalbėjo apie žmogžudžius baltais chalatais.

Visuomenė Britanijoje pasimetusi ir negali apsiprasti su mintimi, kad teroristais galėjo tapti itin gerai apmokami ir gerbiami medikai. Tačiau radikalaus islamo tyrėjai sako, kad šventąjį karą propaguojantys islamistai jau prieš kurį laiką pradėjo stengtis verbuoti daugiau žmonių, turinčių visuomenės pasitikėjimą.

Tuo metu Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Gordonas Brownas pasiūlė įkurti naują vyriausybinę organizaciją, kuri rūpintųsi nacionaliniu saugumu ir terorizmu. G. Browno teigimu, tokia iniciatyva parodytų, kad Didžioji Britanija atidžiai stebi visas įmanomas grėsmes ir niekuomet nesuklys, priešindamasi terorizmui.

Organizacija nuolatos skelbtų ataskaitas apie Britanijos saugumo politiką ir taip pat nustatytų galimas grėsmes. Jai vadovautų pats šalies ministras pirmininkas.

www.lrt.lt