aA
Didėjant terorizmo grėsmei, Europos Sąjunga (ES) rengia naujas kontrpriemones. Be kita ko, planuojama bendra lėktuvų keleivių duomenų apskaitos sistema, antradienį Briuselyje pareiškė teisingumo komisaras Franco Frattini. Jis teigė visoms ES narėms norįs suteikti galimybę sudaryti nacionalinius užsieniečių keleivių, kurie naudojasi jų oro erdve, duomenų bankus.
Franco Frattini
Franco Frattini
© AFP/Scanpix
Iš viso Europos Komisija planuoja antiteroristinių priemonių paketą, kuris spalį bus pateiktas ES vidaus reikalų ir teisingumo ministrams. Jis papildys jau galiojančius įstatymus.

Be kita ko, numatyta, kad ateityje bus baudžiamas instrukcijų, kaip pasigaminti bombą, platinimas internete. Taip pat ketinama sukurti pavojaus sistemą, įspėsiančią apie pavogtus ar dingusius sprogmenis.

"Mes turime rasti geresnių kelių susekti teroristus ir sulaikyti juos nuo nusikaltimų", - kalbėjo F. Fratinni.

Bus draudžiamos sprogmenų gaminimo instrukcijos

Pagal naują Europos Sąjungos (ES) kovos su terorizmu teisės akto projektą, kurį antradienį ES komisaras teisingumo, laisvės ir saugumo klausimais Franco Frattini pateikė svarstyti ES šalims, už instrukcijų, kaip pagaminti sprogmenis, skelbimą internete grės baudžiamoji atsakomybė.

Kaip pareiškė F. Frattini, jokie argumentai apie išraiškos laisvę nėra tinkami, nes tokios informacijos platinimas yra neteisėtas ir ja gali pasinaudoti teroristai.

Briuselis planuoja, jog interneto paslaugų teikėjams, neblokuojantiems tinklalapių su instrukcijomis, kaip pagaminti sprogstamąsias medžiagas, bus keliamos baudžiamosios bylos.

Šios priemonės yra dalis kovos su terorizmu kampanijos, kuri taip pat apima planus rinkti informaciją apie visus lėktuvų keleivius ES.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.