aA
Kazimira Prunskienė
Kazimira Prunskienė
© LNK
Kaip DELFI sakė konservatorius Edmundas Pupinis, po tekstu pasirašė ne tik konservatoriai, bet ir socialliberalų, liberalų, “darbiečių” atstovai. Valdantiesiems pasirašyti jis nesiūlė.

Pagal Statutą, sesijos metu ne mažiau kaip 1/5 parlamentarų – 29 Seimo nariai – gali pateikti interpeliaciją ministrui, reikalaudama paaiškinti jo priimtų sprendimų motyvus. Interpeliacijos tekstą norima įregistruoti jau trečiadienį.

Savo iniciatyvą Tėvynės sąjungos atstovai pagrindė praėjusią savaitę priimtu Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) sprendimu: „Skelbiant politinės reklamos ar Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministrės savireklamos požymių turinčius straipsnius, apmokamus valstybės biudžeto lėšomis, Kazimira Danutė Prunskienė naudojosi pareigomis asmeninei neturtinei naudai gauti ir pažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybės tarnyboje įstatymo 3 straipsnio 3 punkto nuostatas“.

Tėvynės sąjungos parengtame tekste K. Prunskienė prašoma atsakyti, kiek lėšų Žemės ūkio ministerija panaudojo viešiesiems ryšiams 2005, 2006 ir 2007 metais, kas tvirtino viešųjų ryšių planus ir viešųjų ryšių biudžetus.

“Ar Jūs nemanote, kad ministerijų tiksliniai viešųjų ryšių biudžetai tampa žiniasklaidos papirkimo už valstybės pinigus įrankiais ir todėl žiniasklaida mažiau pateikia objektyvios ir kritiškos informacijos apie ministrų veiklą”, - interpeliacijos tekste klausiama ministrė.

Konservatoriai taip pat kelia klausimą, ar K. Prunskienei nereikėtų asmeniškai grąžinti į valstybės biudžetą lėšas, kurios buvo panaudotos jos, kaip politikės, savireklamai.

Pagal Valstybės tarnybos įstatymą šiurkščiu pažeidimu laikomas “piktnaudžiavimas tarnyba bei Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo reikalavimų pažeidimas”. Už tai gali būti skiriama tarnybinė nuobauda – atleidimas iš pareigų.

“Kaip Jūs manote, ar valstybės tarnautojams ir valstybės politikams už tokius pat nusižengimus turi būti taikomos tokios pat nuobaudos, ar politikams jos turėtų būti dar griežtesnės? Ar sutinkate, kad esant tokioms aplinkybėms turėtumėte prisiimti asmeninę atsakomybę ir atsistatydinti?” – klausiama K. Prunskienė.

Praėjusią savaitę VTEK konstatavo, jog ministrė, spaudoje skelbdama straipsnius apie savo ir ministerijos veiklą, pažeidžia Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymą.

Atsižvelgdama į tai, kad ministrė yra atsakinga už ministerijos veiklą, VTEK nariai vienbalsiai nusprendė, kad K. Prunskienė naudojasi pareigomis asmeninei neturtinei naudai gauti ir pažeidžia tai draudžiantį įstatymo punktą.

K. Prunskienė Eltai sakė neprisiimanti atsakomybės už visuomenės informavimui skirtų lėšų panaudojimą. Jos teigimu, ministerijos Viešųjų ryšių skyrius yra sudaręs leidybines sutartis su visų rūšių žiniasklaidos priemonėmis - spauda, radiju, televizijomis. Pernai ministerija pagal jas išleido 400 tūkst. litų.

Anot ministrės, žemdirbiams būtini ministro, kitų ministerijos vadovų bei specialistų paaiškinimai apie ES paramą, kitus agroverslo darbus.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.