aA
Darbo partijos (DP) areštuota beveik dviejų milijonų litų dotacija Generalinė prokuratūra siekia užtikrinti galimą ieškinį ne tik DP įkūrėjo Viktoro Uspaskicho baudžiamojoje byloje, bet ir kitame ikiteisminiame tyrime, kuris siejamas su kyšininkavimu skirstant Europos Sąjungos (ES) struktūrinių fondų paramą.
Įtarimai Darbo partijai,  A.Valantinas, karikatūra
© DELFI
Be to, aiškėja naujų aplinkybių – DP buvo žinoma apie kratą partijos būstinėje Vilniaus centre. Partijos buhalterė Nijolė Steponavičiūtė ikiteisminio tyrimo metu prisipažino, kad prieš pat kratą buvo išvežta 800 tūkst. litų, kurie nebuvo įtraukti į partijos apskaitą. Šie pinigai buvo laikomi bendrovėje „Kartonas".

Kratos metu pareigūnams pavyko rasti tik 29 tūkst. litų, kurie galėjo priklausyti DP. Pinigai rasti bendrovės „Kartonas" patalpose, kurioje N.Steponavičiūtė dirbo.

Su pareigūnais sutikusi bendradarbiauti N.Steponavičiūtė taip pat yra prisipažinusi, kad mokėjo atlyginimus vadinamuosiuose vokeliuose, be to, algas gaudavo net tie asmenys, kurie DP nebuvo įdarbinti. Pinigus buhalterė išmokėdavo būstinės vadovei nurodžius.

Tai paaiškėjo antradienį viešame Vilniaus apygardos teismo posėdyje, kuriame buvo nagrinėjamas DP skundas dėl Vilniaus miesto 2-ojo apylinkės teismo teisėjo Ovidijaus Ramanausko nutarties. Ja buvęs generalinio prokuroro Algimanto Valantino pavaldinys paliko galioti Generalinės prokuratūros nutarimą areštuoti DP skirtą valstybės dotaciją.

DP atstovaujantis advokatas Valdemaras Bužinskas teismui nurodė, kad partijai pinigai dar nepervesti.

„Sunku logiškai suprasti, kad valstybė DP skiria pinigus, o paskui juos paima, - sakė advokatas. – Paprasčiau jų yra neskirti nei skyrus iš karto atimti".

V.Bužinskas taip pat pabrėžė, kad A.Valantinas byloje yra pasirašęs ne vieną procesinį dokumentą.

Ikiteisminį tyrimą dėl DP veiklos atliekanti Generalinė prokuratūra areštavo partijai priklausančią dotaciją - 1 mln. 907 tūkst. 230 litų ir 37 centus. Skirdama apribojimus partijos lėšoms banko sąskaitoje, prokuratūra siekia užtikrinti ieškinį, kurį esą ateityje esą gali priteisti teismas.

Areštuotus beveik 2 mln. litų VRK skyrė balandžio pradžioje, kai buvo skirstomos dotacijos už šių metų pirmąjį pusmetį parlamentinėms partijoms pagal jų gautus balsus praėjusiuose Seimo rinkimuose.

DELFI primena, kad prokurorai įtaria, jog Rusijoje nuo Lietuvos teisėsaugos besislapstančio Viktoro Uspaskicho vadovauta partija 2005 metais nuslėpė ir nedeklaravo virš 8 mln. litų gautų pajamų bei virš 7 mln. litų išlaidų.

Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamente „atliekamas ikiteisminis tyrimas baudžiamojoje byloje dėl apgaulingo buhalterinės apskaitos tvarkymo, nusikalstamu būdu įgytų pinigų ar turto legalizavimo ir kitų nusikaltimų". Šioje byloje V. Uspaskichas yra pripažintas įtariamuoju.

Be to, pirminiai įtarimai buvusiam DP pirmininkui ir finansininkams greičiausiai bus praplėsti – prokuratūra domisi partijos finansine veikla ne tik 2005-aisiais, bet ir 2004 bei 2006 metais.

Prokurorai įtaria, kad DP pirmininkas vien 2005-aisiais penkis kartus sumažino gautas pajamas ir išlaidas. Tais metais DP pajamos buvo 10 mln. 49 tūkst. 54,27 Lt, tačiau iš jų net 8 mln. 77 tūkst. 297,04 Lt nebuvo apskaityti partijos apskaitos registre.

DP išlaidos 2005-aisiais buvo 9 mln. 43 tūkst. 603,73 Lt, iš jų partijos registre nebuvo apskaityta 7 mln. 370 tūkst. 781,96 Lt.

Siekdamas išvengti mokesčių, V.Uspaskichas kartu su partijos iždininke Marina Liutkevičiene įrašė į nustatyta tvarka patvirtintą finansinės veiklos ataskaitą žinomai neteisingus duomenis apie DP pajamas, turtą ir jo naudojimą.

V.Uspaskichas nurodė, kad DP pajamos 2005 m. buvo 1 mln. 972 tūkst. 57,23 Lt, o išlaidos – 1 mln. 672 tūkst. 821,77 Lt.

Nuo praėjusių metų gegužės vidurio į Rusiją išvykęs V.Uspaskichas negrįžta iki šiol. Jį sugrįžti į Lietuvą ne kartą ragino ne tik Lietuvos politikai ir bendrapartiečiai, bet ir asmeniškai Maskvoje su verslininku susitikęs vidaus reikalų ministras Raimondas Šukys.

V.Upaskichą už akių prokurorai yra pripažinę įtariamuoju. Įtarimai taip pat pareikšti partijos iždininkei M.Liutkevičienei , finansininkei N.Steponavičiūtei bei DP centrinės būstinės vadovei Vitalijai Vonžutaitei.

DP byloje yra apklausta nemažai politikų.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.