aA
Į rentą iki gyvenimo pabaigos pretenduotų ne tik valstybei nusipelnę, visuomenei gerai žinomi, bet ir skandalingai pagarsėję bei nieko apčiuopiamo per ketverius darbo Seime metus nenuveikę buvę tautos išrinktieji, rašoma „Kauno dienoje“. Tuo metu Piliečių Santalka kritiškai vertina Seimo narių pastangas paskubomis priimti šį įstatymą, kuriam „akivaizdžiai trūksta visuomeninio palaikymo“.
Vytautas Šustauskas
Vytautas Šustauskas
© DELFI (J.Vanago nuotr.)
Tarp pretenduojančių į parlamentaro rentą yra „ubagų karaliumi“ vadintas radikalas, nuteistieji už kyšio ėmimą ir už neteisėtą ginklų laikymą, susikompromitavę buvę ministrai. Rentą gautų ir dešimtys tų, apie kurių veiklą nebuvo girdėti.

Jeigu antradienį toks projektas būtų patvirtintas, į rentą galės pretenduoti beveik pusė tūkstančio buvusių Seimo narių. Pinigai būtų mokamai, jei parlamentarai neturėtų kitų pajamų.

Antai buvęs Kauno meras Vytautas Šustauskas, kadaise vadintas „ubagų karaliumi“, Seime dirbo 2000–2004 m. Jis tvirtina dabar neturįs jokių pajamų, todėl rentos neatsisakytų.

„Gal ir nelabai gražu, bet neatsisakyčiau rentos, nes dabar esu vargingesnis už daugumą vargšų. Neturiu darbo, niekas manęs jau dvejus metus niekur nepriima, kartais ir duonos neturiu už ką nusipirkti“, – „Kauno dienai“ sakė V. Šustauskas.

Piliečių santalka išplatino pranešimą, kuriame teigiama, kad pasirūpinus rentomis pašlytų Seimo narių reputacija

„Socialinės atskirties mastas Lietuvoje, pagal kurį mūsų šalis išsiskiria iš kitų Europos Sąjungos valstybių, yra per didelis, kad panašūs klausimai galėtų būti svarstomi paskubomis, konkretiems asmenims ir jų atstovaujamoms politinėms partijoms“, – teigia santalkiečiai.

Jie siūlo neužrūstinti savo rinkėjų ir įstatymą toliau svarstyti surengus viešą diskusiją ir išsamiau paanalizavus kitų šalių praktiką.

Prezidentas Valdas Adamkus leido suprasti, kad tokį įstatymą vetuotų.

www.lrt.lt