aA
Europos Tarybos (ET) generalinis sekretorius Walteris Schwimmeris paragino Rusiją ir Gruziją nevartoti jėgos sprendžiant iškilusius nesutarimus.
Vladimir Putin
"Bet koks vienos ET narės jėgos panaudojimas prieš kitą ET narę būtų didelis žingsnis atgal, ir jo reikia vengti", - sakoma W.Schwimmerio pareiškime, kurį ET generalinis sekretorius padarė atskirų konsultacijų su Rusijos ir Gruzijos atstovais metu.

Jis paragino Maskvą ir Tbilisį išnagrinėti visas galimybes, leidžiančias bendromis pastangomis sureguliuoti nesutarimus, ir vengti bet kokių priemonių, kurios dar labiau padidintų įtampą, sakoma penktadienį išplatintame pranešime spaudai.

Tuo tarpu Valstybės Dūma pritaria Rusijos prezidento Vladimiro Putino rugsėjo 11 dieną paskelbtam pareiškimui dėl Gruzijos. Tai sakoma penktadienį rūmų plenariniame posėdyje priimtame nutarime dėl Valstybės Dūmo pareiškimo, kuriame kalbama apie Rusijos ir Gruzijos santykių būklę.

Pareiškimui pritarė 348 deputatai, nors būtų pakakę ir 226 balsų, 18-ka buvo prieš, 1 susilaikė. V.Putinas trečiadienį griežtai pareikalavo, kad Gruzijos vadovybė padarytų galą "banditiškiems" išpuoliams į Rusijos teritoriją ir įspėjo, jog priešingu atveju Rusija pasinaudos Jungtinių Tautų deklaruojama nacionalinės savigynos teise.

Jis taip pat įpareigojo šalies Generalinį štabą pateikti pasiūlymų dėl galimybių atakuoti teroristų bazes, jei vėl pasikartotų mėginimai prasiveržti į Rusijos teritoriją.

Tuo tarpu Europos Bendradarbiavimo ir Saugumo Organizacijos (ESBO) pirmininkas, Portugalijos užsienio reikalų ministras Antonio Martinsas da Cruzas paragino Rusiją ir Gruziją "susilaikyti nuo bet kokių veiksmų, galinčių eskaluoti įtampą regione, taip pat sukelti neigiamų pasekmių saugumui bei stabilumui Kaukaze ir visoje ESBO veiksmų zonoje".

Kaip praneša informacijos agentūra "RIA-Novosti", A.M. da Cruso pareiškimas sietinas su Rusijos prezidento kreipimusi į Jungtines Tautas, JT Saugumo Tarybą, ESBO šalių vadovus, kuriame jis išdėsto Maskvos poziciją dėl padėties Rusijos ir Gruzijos pasienio rajone.

Jungtinės Valstijos ketvirtadienį paskelbė neremsiančios Rusijos prezidento, jei jis įgyvendins savo grasinimus pulti čečėnų sukilėlių bazes Gruzijoje ir griežtai kritikavo jį dėl tokių užuominų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.