aA
Aukšto rango Jungtinių Valstijų pareigūnas penktadienį pareiškė, kad Vašingtonas nesmogs Irakui, kol neišnaudos visų galimybių gauti Rusijos pritarimą siekiui nuversti Irako lyderį Saddamą Husseiną.
JAV valstybės sekretoriaus pavaduotojas ginklų kontrolės ir tarptautinio saugumo klausimais Johnas Boltonas penktadienį paneigė, kad Maskva ir Vašingtonas pasiekė susitarimą dėl Irako.

Pranešama, kad šiuo susitarimu Vašingtonas įsipareigojo nekreipti dėmesio į galimą Rusijos karinį smūgį prieš įtariamas čečėnų kovotojų bazes kaimyninėje Gruzijoje mainais į Maskvos neprieštaravimą atakai prieš seną jos sąjungininką Artimuosiuose Rytuose Iraką.

"Nemanau, kad su Rusija ar su kuria kita valstybe yra sudaryti kokie quid pro quo susitarimai", - sakė J.Boltonas žurnalistams, baigdamas trijų dienų vizitą Maskvoje.

"Manau, kad mūsų argumentas (dėl Irako puolimo) yra labai svarus ir esminis", - sakė jis.

Valstybės sekretoriaus pavaduotojas pridūrė, kad "faktinės aplinkybės iš tiesų labai skiriasi" kalbant apie Rusijos pateikiamus argumentus dėl galimų karinių veiksmų Gruzijos teritorijoje ir Jungtinių Valstijų planų atakuoti Iraką.

Patvirtindamas ketvirtadienį Valstybės departamento pareiškime išdėstytą poziciją, smerkiančią šią savaitę išsakytus Maskvos grasinimus Tbilisiui smogti įtariamoms čečėnų kovotojų bazėms Gruzijos nekontroliuojamame šiauriniame rajone pasienyje su Čečėnija, J.Boltonas pabrėžė: "Nemanau, kad šiuo klausimu vienu ar kitu būdu gali būti sudarinėjami kokie nors susitarimai".

Tačiau žurnalistų paprašytas pakomentuoti, ar Jungtinės Valstijos pasirengusios atakuoti Iraką net ir tuo atveju, jei Vašingtonui nepavyks įtikinti Maskvos paremti šiuos veiksmus, JAV administracijos pareigūnas atsakė: "Ne".

"Yra tam tikrų klausimų ir Rusijai nerimą keliančių dalykų, į kuriuos Jungtinės Valstijos atsižvelgs", - sakė J.Boltonas, pridūręs, kad artimiausiomis savaitėmis bus surengtos dar kelios Maskvos ir Vašingtono konsultacijos šiuo klausimu.

J.Boltonas pranešė, kad aptarti Maskvos pozicijos dėl JAV grasinimų Irakui per artimiausias dvi savaites į Rusiją atvyks aukščiausio rango JAV pareigūnai.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.