aA
Prezidento George'o W.Busho ketvirtadienį pateikti duomenys apie Irako biologinį, cheminį ir branduolinį ginklą nepatvirtina, jog šiuo metu jis kelia grėsmę Jungtinėms Valstijoms, tačiau jie iš tiesų sudaro prielaidas pavojingam "kas jeigu" scenarijui, teigia JAV ekspertai.
Balistinė raketa
Analitikų teigimu, daugelį dalykų, G.W.Busho paminėtų ilgai lauktoje kalboje apie Irako prezidento Saddamo Husseino keliamą grėsmę, jau anksčiau paskelbė JT ginkluotės inspektoriai, pasitraukę iš Bagdado 1998 metais.

JAV prezidentas pateikė ne itin daug naujos informacijos, įrodančios, jog Bagdadas pastaraisiais mėnesiais sustiprino savo pajėgumus, ir leidžiančios imtis skubių veiksmų, pridūrė jie.

"Jis nepateikė jokių įrodymų, kad jis (Saddamas Husseinas) baigia sukurti branduolinį ginklą", - teigė Užsienio ryšių tarybos studijų direktorius Lawrence'as Korbas.

"Aišku, jog vis dar neatsakytas klausimas, o kur žvalgybos duomenys, kurie patvirtintų, jog Irakas kelia branduolinio smūgio grėsmę Jungtinėms Valstijoms? Jų paprasčiausiai nėra", - teigė Atstovų Rūmų narė iš Kalifornijos Nancy Pelosi - įtakinga demokratė, priklausanti rūmų Žvalgybos komitetui, kuriam prieinama JAV žvalgybos informacija.

G.W.Bushas pripažino abejones dėl Irako branduolinio ginklo programos, pareikšdamas, kad, kai taps visiškai aišku, jog Irakas turi branduolinę bombą, bus jau per vėlu.

"Visiškai tikri, ar jis turi branduolinį ginklą, mes būsime, kai, Dieve apsaugok, S.Husseinas jį panaudos, - teigė G.W.Bushas. - Mes visiems mūsų piliečiams pažadėjome padaryti visa, ką galime, kad neleistume tokiai dienai išaušti".

G.W.Bushas teigė, jog Irakas turi kvalifikuotų branduolinės srities mokslininkų, turi fizinę infrastruktūrą, reikalingą pagaminti branduolinį ginklą, taip pat keletą kartų mėgino įsigyti tvirtų aliumininių vamzdžių, kuriuose galima būtų prisodrinti branduoliniam ginklui tinkamo urano.

"Jei Irakui pavyktų gauti radioaktyvių medžiagų, jis galėtų pasigaminti branduolinį ginklą per metus", - įspėjo JAV prezidentas.

Nėra įrodymų, kad Irakas turi branduolinių medžiagų

Tačiau JAV žvalgyba neaptiko jokių įrodymų, jog Irakas turi radioaktyvių medžiagų, kurios reikalingos, norint pagaminti branduolinį ginklą, ir kurių Irakas jai seniai siekia gauti.

Žvalgybos tarnybų vertinimais, jei Irakas gautų radioaktyvių medžiagų iš užsienio, branduolinį ginklą jis turėtų jau labai greitai, - teigė pavardės nenorėjęs skelbti JAV pareigūnas. "Jei jam nepavyks jų gauti, tada teks gamintis pačiam, o tai gali užtrukti kelerius metus", - tvirtino pareigūnas.

Kongreso tyrimų tarnybos vyriausiasis analitikas Artimiesiems Rytams Kenas Katzmanas sakė, kad, jo manymu, Irakas "prie branduolinio ginklo nepriartėjo kiek labiau nei tada, kai buvo nutrauktos ginkluotės inspekcijos".

Tačiau, jo teigimu, jei jam pavyktų nusipirkti radioaktyvių medžiagų iš buvusių Sovietų Sąjungos šalių ar kitur, jis galėtų pasigaminti ginklą per šešis mėnesius.

"Manau, didžiausia problema yra tai, jog grėsmė nuolat pamažu auga, ir kažkuriuo metu ji iš tiesų taps labai pavojinga", - teigė Anthony Cordesmanas, Strategijos ir tarptautinių studijų centro specialistas Artimųjų Rytų klausimais.

Tačiau Jungtinės Valstijos neturi tvirto atsakymo, kada Irakas gali įgyti branduolinį pajėgumą, sakė jis.

"Jei mes galėtume tiksliai atsakyti į šį klausimą, mes arba įtikintume pasaulį, jog reikia pulti, arba žinotume, jog to daryti nereikia".

Artimiausiu metu grėsmę gali kelti Irako biologinio ginklo pajėgumai, teigė JAV pareigūnas.

G.W.Bushas pareiškė, jog Irakas pasigamino juodligės ir kitų mirtinų bakterijų raketų SCUD kovinėms galvutėms, aviacijos bomboms bei lėktuvų purkštuvams. JT inspektoriai taip pat mano, kad Bagdadas s ugebėjo nuslėpti daugiau kaip tris metrines tonas medžiagų, kurios galėjo būtų panaudotos biologiniams ginklams gaminti.

"Šiuo metu Irakas plėtoja ir tobulina biologiniams ginklams naudotą įrangą", - teigė jis.

Pasak JAV prezidento, JT inspektoriai taip pat mano, jog Irakui tikriausiai pavyko išsaugoti nervus paralyžiuojančių dujų VX, taip pat iprito ir kitų cheminių medžiagų atsargas.

Senato žvalgybos komiteto nario, Ilijonaus demokratų senatoriaus Dicko Durbino teigimu, tokias medžiagas paleisti į JAV taikinį būtų labai sudėtinga, nebent perduoti jas teroristų grupėms panaudoti savo nuožiūra.

"Taip galėtų nutikti, tačiau šiuo metu, nepaisant visų pastangų, mes neaptikome jokių sąsajų tarp S.Husseino ir "al Qaeda", - sakė D.Durbinas. - Ar tai yra dabar pavojų JAV kelianti grėsmė? Aš nemanau, kad S.Husseinas turi pajėgumų ir ketinimų pulti Jungtines Valstijas".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.