aA
Malonės komisija prie Rusijos prezidento priėmė sprendimą rekomenduoti Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui suteikti malonę JAV piliečiui Edmondui Pope'ui (Edmondui Poupui), nuteistam 20 metų kalėti už šnipinėjimą.
Pasibaigus komisijos posėdžiui jos pirmininkas Anatolijus Pristavkinas pranešė, kad šis sprendimas priimtas vienbalsiai ir jau šiandien bus išsiųstas valstybės vadovui.

Atsakydamas į žurnalistų klausimus, A. Pristavkinas taip pat pabrėžė, kad, komisijos narių nuomone, "teismo sprendimas buvo gana griežtas".

"Edmondui Pope'ui paskirta didžiausia bausmė. Bet mes nesmerkiame ir neaptariame teismo sprendimo, o vadovaujamės gailestingumo ir humaniškumo principais", sakė komisijos pirmininkas.

Komisijos pirmininkas parodė žurnalistams E. Pope'o laišką Rusijos prezidentui, kuriame rašoma: "Prašau Jus suteikti man malonę ir paleisti iš kalėjimo, kad galėčiau sugrįžti į savo šeimą Pensilvanijoje".

E. Pope'as laiške taip pat pažymi, kad blogai jaučiasi ir reikia jam gydytojų pagalbos, taip pat kad turi JAV beviltiškai sergantį tėvą, kurį nori pamatyti paskutinį kartą.

Komisijos narių nuomone, E.Pope'o laiškas nereiškia, kad jis "pripažįsta savo kaltę". "Malonės prašymas neturi būti interpretuojamas kaip savo kaltės pripažinimas", pažymėjo kai kurie komisijos nariai. Nors, kitų komisijos narių nuomone, "moralės požiūriu" šis prašymas yra E. Pope'o kaltės pripažinimas.

Savo ruožtu komisijos narys Valerijus Borščevas pareiškė, kad "Maskvos miesto teismąs parodė mūsų teismų lygį" ir sukėlė E. Pope'o nepasitikėjimą jais. Jo nuomone, būtent todėl E. Pope'as nesiėmė siekti teisingumo teismo instancijose.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.