aA
Liaudies sąjungos "Už teisingą Lietuvą" pirmininkas ir vienintelis šios partijos atstovas Seime Julius Veselka pareiškė apsisprendęs "tapti prezidentu". Apie tai jis paskelbė penktadienį Seime surengtoje spaudos konferencijoje.
Julius Veselka
© BNS foto
Prieš Lietuvos narystę NATO pasisakantis politikas tikisi pirmajame prezidento rinkimų ture surinkti 15-17 proc. balsų ir patekti į antrą turą.

"Jeigu aš išeinu į antrąjį turą, vienintelis, kuris laimės, esu aš", - teigė J.Veselka, prognozuodamas, jog antrajame ture jo varžovu bus dabartinis šalies vadovas Valdas Adamkus.

Apie savo sprendimą siekti antros kadencijos V.Adamkus pranešė praėjusią savaitę.

J.Veselka save vaidina kairiųjų pažiūrų atstovu bei "bekompromisiu realistu".

"Mano požiūriu, socialinio, politinio, demokratinio progreso variklis nuo vergovės laikų buvo kairieji. Dešiniųjų tikslas yra išlaikyti esamą padėtį, išlaikyti turtą. Kairieji vertybe visada keldavo žmogų. Aš esu, be jokių abejonių, kairysis", - teigė jis.

J.Veselką žada paremti ir prieš Lietuvos narystę NATO pasisakanti neįtakinga Respublikonų partija.

Taip apie savo sprendimą siekti prezidento posto jau paskelbė arba buvo partijų iškelti Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininko pirmasis pavaduotojas Vytenis Andriukaitis, Lietuvos liberalų sąjungos lyderis Eugenijus Gentvilas, Lietuvos centro sąjungos pirmininkas parlamentaras Kęstutis Glaveckas, Liberalų demokratų partijos pirmininkas, ekspremjeras Rolandas Paksas, Valstiečių ir Naujosios demokratijos partijų sąjungos pirmininkė, ekspremjerė Kazimiera Prunskienė.

Kandidatuoti taip pat ketina partijos "Lietuvos krikščionys demokratai" vadovas Kazys Bobelis, partijos "Socialdemokratija 2000" pirmininkas Rimantas Dagys, vienas Nacionaldemokratų partijos lyderių Kazimieras Uoka, Reformų partijos lyderis Algirdas Pilvelis, Seimo narys liberalas Algimantas Matulevičius bei jo brolis televizijos žurnalistas Vytautas Matulevičius, Lietuvos laisvės sąjungos vadovas parlamentaras Vytautas Šustauskas, teisininkas Juozas Petraitis, žurnalistas Vytautas Kundrotas, pensininkas pedagogas iš Vilniaus rajono Antanas Mickevičius.

Sekmadienį sprendimą dėl dalyvavimo prezidento rinkimuose turėtų paskelbti Naujosios sąjungos (NS, socialliberalų) lyderis, Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas.

Pretendentai į prezidentus bus užregistruoti kandidatais tik tuomet, jeigu per nustatytą laiką surinks ne mažiau kaip 20 tūkst. juos remiančių rinkėjų parašų.

Galutinį asmenų, oficialiai užregistruotų kandidatais sąrašą, Vyriausioji rinkimų komisija paskelbs lapkričio 22 dieną.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.