aA
"Kursk"
Katastrofos priežastis tyrusi Vyriausybinė komisija paskelbė, kad "Kursk" nuskendo per pratybas, ketvirtajame torpedų aparate sprogus mokomajai torpedai 6576-A, kuri sudetonavo išsiliejus vandenilio peroksidui.

Baudžiamoji byla dėl laivo "Kursk" žūties buvo nutraukta neradus nusikaltimo sudėties. V.Ustinovas pareiškė, jog asmenys, atsakingi už torpedos projektavimą, laikymą ir naudojimą, pagal bylos aplinkybes, negalėjo numatyti galimybės, kad ji sprogs ir drauge žus visa įgula bei laivas.

Tačiau su šia išvada nesutinka nei torpedos kūrėjai, nei žuvusiųjų giminės, kurie ketina patys ieškoti tiesos. Devintajame laivo skyriuje žuvusių 23 jūreivių artimieji reikalavo iškelti baudžiamąją bylą Šiaurės laivyno vadovybei, nes yra įsitikinę, kad juos buvo galima išgelbėti.

Atsakydamas jiems generalinis prokuroras pareiškė, kad "šį klausimą tardytojai visiškai ištyrė: kodėl žuvo žmonės, kiek laiko jie buvo gyvi, ar buvo galima juos išgelbėti... Yra ekspertų išvados, ir žmonės su jomis bus supažindinti".

Per 2000 metų rugpjūčio 12 dieną Barenco jūroje vykusias karines pratybas žuvo visa "Kursk" įgula - 118 žmonių.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.