aA
Policijos departamento Kompiuterinių nusikaltimų skyriaus pareigūnai už autorinių ir gretutinių teisių pažeidimą surašė protokolus dviem paaugliams iš Vilniaus. Kaip ketvirtadienį pranešė Policijos departamento atstovė spaudai, nepilnamečių tėvams gresia bauda nuo 1 tūkst. iki 2 tūkst. litų.
Lietuvos kriminalinės policijos biuro Nusikaltimų tyrimo tarnybos Kompiuterinių nusikaltimų skyrius baigė muzikos grupių "G&G Sindikatas", "Naktinės personos", "Pikaso", "Mango", "Kastaneda", "Delfinai" bei autoriaus ir atlikėjo Andriaus Mamontovo vadybos kompanijos "M.P.3" direktoriaus Vaido Stackevičiaus pareiškimų dėl interneto tinklalapio www.music.lt veiklos tyrimą.

Lietuvos muzikos grupių atlikėjai pareiškimuose buvo nurodę, jog interneto svetainės savininkai siūlo įsigyti mp3 formato muzikinius kūrinius, kurių platinimas pažeidžia Lietuvos įstatymus bei tarptautines konvencijas.

Dėl tokios neteisėtos komercinės veiklos muzikos grupių nariai ir jų kūrybos leidėjai teigė patiriantys didelius nuostolius.

Tyrimo metu nustatyta, kad interneto tinklalapis www.music.lt buvo patalpintas M.Pareščiaus firmos "Elektroninė prekyba" interneto serveryje.

Policijos pareigūnai išanalizavo tinklalapio kopiją ir nustatė, jog minėtą tinklalapį sukūrė du nepilnamečiai.

Programavimo darbus atliko V.D., o nuorodų į mp3 formato kūrinius ieškodavo bei naujienas atnaujindavo E.Š.

MP3 formato muzikos kūriniai bei muzikos grupių ir atlikėjų nuotraukos M.Pareščiaus firmos "Elektroninė prekyba" interneto serveryje nebuvo saugomos.

Nepilnamečių sukurtame tinklalapyje buvo pateikiamos tik nuorodos į kituose interneto serveriuose esančius kūrinius.

Policijos pareigūnai nenustatė, kad interneto tinklalapio kūrėjai iš šios veiklos būtų gavę pajamas ar turėję kitos komercinės naudos.

Apibendrinus surinktuosius faktus, policija dėl nepilnamečių veiklos atsisakė iškelti baudžiamąją bylą.

Tinklalapį sukūrusiems jaunuoliams surašyti administracinės teisės pažeidimo protokolai.

Muzikos grupėms dėl patirtų nuostolių išieškojimo policija pasiūlė kreiptis į teismą civiline tvarka.

BNS