aA
Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo (ESBO) misijos Baltarusijoje pirmoji sekretorė Meaghan Fitzgerald paliko šalį Baltarusijos valdžiai atsisakius pratęsti vizą ir akreditaciją.
Kaip pareiškė M.Fitzgerald interviu žurnalistams Minsko oro uoste ketvirtadienį, ji pati negali nurodyti priežasčių, kodėl jai buvo atsakyta pratęsti vizą.

Pasak jos, Baltarusijos užsienio reikalų ministerija tik nurodė, kad valdžia nemato pagrindo toliau jai dirbti šalyje, tačiau konkrečiai nepaaiškino, kodėl buvo priimtas toks sprendimas.

Drauge misijos pirmoji sekretorė vylėsi, kad tęs savo darbą Baltarusijoje. "Aš žinau, jog ESBO vadovybė nepritaria misijos uždarymui, ir viliuosi, kad aš ir mano kolegos galėsime čia tęsti savo darbą", - pareiškė pareigūnė, pridurdama, kad netrukus įvyks Baltarusijos valdžios ir ESBO atstovų susitikimas, kuriame tai bus aptarta.

M.Fitzgerald nepateikė savo įvertinimo dėl žmogaus teisių ir žiniasklaidos bei tikėjimo laisvės šioje šalyje, bet mano, kad joje turi būti ir tarptautinis, ir vietos žmogaus teisių kontrolierius.

Laikinai eiti misijos vadovės pareigas lieka paskutinė ESBO patariamosios monitoringo grupės Baltarusijoje diplomatė Alina Josan, kurios diplomatinės akreditacijos laikas baigiasi spalio pabaigoje.

Anksčiau Baltarusija atsisakė pratęsti vizas laikiniems ESBO misijos vadovams Micheliui Revollier ir Andrew Carpenteriui. ESBO misijos vadovas Hansas- Georgas Wieckas išvyko iš Baltarusijos 2001 metų gruodį.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.