aA
Jungtinių Valstijų prezidentas George'as W.Bushas ketvirtadienį kreipdamasis į Jungtinių Tautų (JT) Generalinę Asamblėją sakė, kad "veiksmai prieš Iraką yra neišvengiami", nebent JT imsis veiksmų įtvirtinti savo rezoliucijas, kuriose Bagdado reikalaujama nusiginkluoti.
George W. Bush
George W. Bush
Savo kalboje G.W.Bushas negailėjo griežčiausių kaltinimų Saddamui Husseinui, teigdamas, kad Irako lyderis jau dešimtmetį po Persijos įlankos karo visiškai nepaiso JT, kurdamas masinio naikinimo ginklus, ir demonstruoja savo "panieką Jungtinėms Tautoms".

"Mes norime, kad Jungtinės Tautos būtų veiksminga ir gerbiama institucija. Dabar jos sprendimus vienašališkai pažeidinėja Irakas. Tai Jungtinių Tautų tvirtumo patikrinimas ir lemiamas momentas", - pabrėžė jis.

Baltieji rūmai ketvirtadienį paskelbė 22 puslapių dokumentą, kuriame papunkčiui išvardijami Irako įvykdyti JT rezoliucijų pažeidimai. Jame teigiama, kad Bagdadas JT rezoliucijas pažeidė dar per 1991 metų Persijos įlankos karą, po kurio pažadėjo nutraukti savo ginklų programas ir leisti ginklų inspektoriams reguliariai tikrinti, kaip šis pažadas vykdomas.

"Savo veiksmais Irakas pats sau pareiškė kaltinimus", - sakė prezidentas. "Arba Saugumo Tarybos rezoliucijos bus įtvirtintos - bus atsižvelgta į pagrįstus taikos ir saugumo reikalavimus, - arba veiksmai bus neišvengiami, - pabrėžė JAV prezidentas. - O režimas, netekęs savo legitimumo, taip pat bus nuverstas".

Pabrėžęs, jog Irako atsisakymas paklusti ankstesnėms JT rezoliucijoms kelia grėsmę JT autoritetui, G.W.Bushas sakė, kad Jungtinės Valstijos "drauge su kitomis JT Saugumo Tarybos narėmis parengs naują rezoliuciją dėl Irako", ir paragino padaryti tai greitai, "per kelias savaites".

Kaip sakė prezidentas, Saugumo Taryba savo laiku buvo kuriama tam, kad skirtingai nei pirmtakė - Tautų Lyga, - Jungtinės Tautos neapsiribotų kalbomis, bet imtųsi ryžtingų veiksmų. Kaip tik tokio sprendimo dabar JAV laukia iš JT. "Rezoliucija turi būti labai griežta", - pabrėžė G.W.Bushas

"Jei Irako režimas vėl nepaklus mums, pasaulis privalo apgalvotai ir ryžtingai priversti jį tai daryti, - sakė prezidentas. - Jungtinių Valstijų tikslais neturi būti abejojama". Pasak G.W.Busho, Irakas "gerina ir plečia" objektus cheminiam ginklui kurti".

Irakas "keletą kartų mėgino įsigyti itin tvirtų aliuminio vamzdžių, tinkamų branduolinio ginklo gamybai naudojamam uranui sodrinti, - sakė G.W.Bushas. - Jei Irakas gaus šios medžiagos, jis galės sukurti branduolinį ginklą per vienerius metus".

Pasak prezidento, tikėti "gerais šio režimo ketinimais" reiškia rizikuoti daugybės nekaltų žmonių gyvybėmis. "Jei Irakas nori taikos, jis privalo nedelsdamas ir be jokių sąlygų atiduoti ar sunaikinti visus masinio naikinimo ginklus, tolimojo nuotolio raketas", - pažymėjo G.W.Bushas.

Jo nuomone, su Iraku susijusi padėtis gali rutuliotis pagal du variantus. "Režimas gali likti toks, koks buvo, tuomet ir padėtis visame regione liks tokia, kokia buvo. Režimas padės teroristinėms organizacijoms, ir tuomet rugsėjo 11-oji tebus baisios ateities preliudija. Kitas variantas - mes išlaisvinsime irakiečių tautą iš nelaisvės", - sakė W.W.Bushas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.