aA
Vizito į Vilnių išvakarėse Rusijos prezidento specialusis atstovas Kaliningrado sričiai Dmitrijus Rogozinas leido suprasti, kad Rusijos Dūma būtų labiau linkusi ratifikuoti prieš penkerius metus pasirašytą sienos sutartį, jeigu Rusijos piliečiams būtų paliktas bevizis tranzitas per Lietuvą į Kaliningradą.
Lietuvos ir Rusijos siena
© DELFI
D.Rogozinas atvyksta į Vilnių susitikti su Lietuvos prezidentu Valdu Adamkumi aptarti susisiekimo su Kaliningradu ir abiejų valstybių sienos ratifikavimo problemų.

V.Adamkaus ir D.Rogozino susitikimas planuojamas pirmadienį. "Kadangi D.Rogozinas yra V.Putino įgaliotinis Kaliningrado klausimams, per pokalbį visų pirma visais aspektais bus aptarti santykiai su Kaliningrado sritimi", - BNS sakė Lietuvos prezidento atstovė spaudai Violeta Gaižauskaitė.

Be to, pasak jos, per pokalbį tikriausiai iškils Rusijos ir Lietuvos sienos sutarties ratifikavimo klausimas. D.Rogozinas, pirmininkaujantis Rusijos Dūmos Užsienio reikalų komitetui, ketvirtadienį žurnalistams Maskvoje sakė, kad klausimas dėl Rusijos ir Lietuvos sienos sutarties ratifikavimo Dūmoje gali būti sprendžiamas lapkričio mėnesį.

Užsienio reikalų komitetas nusprendė pasiūlyti Dūmai įtraukti šio klausimo svarstymą lapkričio antroje pusėje. "Aš manau, tai bus maloni žinia Lietuvos pusei", - sakė D.Rogozinas, kurį cituoja agentūra "Interfax".

Lietuvos ir Rusijos sutartis dėl sausumos ir jūros sienų pasirašyta Maskvoje 1997 metų spalį, Seimas ją ratifikavo 1999 metų rudenį. Rusijos parlamentarai dėl politinių motyvų vis atidėlioja sutarties ratifikavimą.

D.Rogozinas žurnalistams pažymėjo, kad rugsėjo 30 dieną Dūmoje vyks parlamentiniai klausymai apie Kaliningrado srities problemą.

Pasak D.Rogozino, Dūmos pozicija dėl Lietuvos ir Rusijos sienos sutarties ratifikavimo "labai priklausys" nuo to, kaip bus išspęsta vadinamoji "Kaliningrado problema", tai yra susitarta dėl bevizio tranzito per Lietuvą Rusijos piliečiams iš Kaliningrado į kitus Rusijos regionus ir atgal.

Vykdydama ES duotą įsipareigojimą suderinti vizų režimą su Šengeno erdvės sutarties reikalavimais, kitų metų sausį Lietuva ketina panaikinti vizų lengvatas per šalį važiuojančių Rusijos traukinių keleiviams, o nuo 2003 liepos 1 dienos vizos bus reikalingos ir Kaliningrado srities gyventojams, vykstantiems į Lietuvą ir per ją automobiliais.

Šengeno sutartis leidžia 15-kos ES šalių piliečių laisvai, be vizų keliauti per vizą bloko teritoriją. ES nuogąstauja, kad palikus tokį režimą ir Rusijai, iš ten plūstelėtų nusikaltėlių, nelegalių narkotikų, ginklų ir prostitucijos banga.

Maskva, nuogąstaujanti, kad Lietuvai, kaip ir Lenkijai, panaikinus vizų režimo lengvatas Kaliningrado srities gyventojams, ši vieną milijoną gyventojų turinti sritis bus atkirsta nuo pagrindinės Rusijos dalies ir izoliuota, suaktyvino politinį spaudimą ES, reikalaudama išsaugoti bevizę erdvę.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.