aA
Plėšriojo orkų rūšies banginio Keiko, pagarsėjusio savo "vaidyba" filme "Išlaisvinkite Vilį", likimas tebėra neaiškus - jo prižiūrėtojus užplūdo daugybė laiškų, siūlančių ramius Norvegijos fjordus, kuriuose Keikui negrėstų aštrūs žeberklai,
Orka Keiko
Banginio globėjai sakė vis dar tebetikį, kad Keiko vieną dieną pasirinks laisvą gyvenimą, nors nelaisvėje jam teko būti apie 20 metų. Tačiau fjordų pakrančių gyventojai mielai sutiktų, jog greta jų plaukiotų šis draugiškas banginis ir priviliotų kuo daugiau turistų.

"Keiko ilgis - aštuoni metrai, o fjordas - keliolikos kilometrų, taigi vietos jam tikrai pakaks",- sako Larsas Olavas Lillebou, tarpininkaujantis deryboms tarp Halsos savivaldybės ir orką prižiūrinčios grupės.

Manoma, kad šią savaitę derybininkai susitars, ar paleisti Keiko toliau į jūrą, ar palikti jį ramybėje kuriame nors Norvegijos fjorde. Beje, orkos gyvena apie 35 metus, o Keiko jau - 25-26 metai.

Bene labiausiai orką palikti prašo 1 tūkst. 750 gyventojų turinčios Halsos savivaldybė. Dauguma žmonių čia verčiasi žvejyba, žemės ūkiu ir norėtų turėti lankytojus pritraukiantį pramogų objektą. Tam, anot jų, geriausiai tiktų orka Keiko. Jau dabar minios žmonių susirenka fjordo pakrantėje pasidžiaugti linksmuoju banginiu.

Tačiau Norvegijos žvejybos departamento pareigūnai nelinkę paklausyti vietinių gyventojų. Pasak departamento atstovo Olavo Lekve, "Keiko vertas pagarbos kaip laukinis gyvūnas".

Banginio prižiūrėtojai, nesitraukę nuo jo visą kelią nuo Islandijos iki Norvegijos krantų, dabar šeria jį silkėmis iš laivelio, verčia plaukioti aplink, nes esama ženklų, jog Keiko yra pavargęs, gal sergantis, todėl jam duodama ir antibiotikų.

Šio banginio grąžinimui į laisvę išleista milijonai dolerių, bet Keiko, atrodo, yra linkęs gyventi žmonių draugijoje.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.