aA
Molas, Klaipėda, Uostas, Jūra
© DELFI
Rusijos Federacijos Baltijos karinės jūrų bazės vadas kontradmirolas Viktoras Mardusinas taip pat tikisi, kad Rusijos karo laivų vizitas Klaipėdoje suartins dviejų šalių flotiles bei prisidės prie taikos užtikrinimo Baltijos jūros regione.

V.Mardusinas vadovauja dviejų Rusijos karo laivų žygiui į Lietuvą. Po dvi patrankas turintys laivai uostamiestyje viešės iki pirmadienio.

Kontradmirolas V.Mardusinas spaudos konferencijoje sakė, kad šiuo vizitu Rusija siekia plėtoti ryšius su Lietuvos karinėmis jūrų pajėgomis (KJP), taip pat siekiama užtikrinti taiką visame Baltijos jūros regione, parodyti klaipėdiečiams, kaip per pastaruosius metus pasikeitė Rusijos karinės jūrų pajėgos.

V.Mardusinas teigė didžiuojąsis, jog jam teko garbė vadovauti pirmajam Rusijos Federacijos karo laivų vizitui Lietuvoje po Sovietų sąjungos griūties.

Baltijos karinio laivyno vadas tikisi, kad šis vizitas paskatins ne tik kariškių, bet ir abiejų šalių bendradarbiavimą. Kitąmet Rusijos Federacijos Baltijos kariniam jūrų laivynui sukanka 300 metų ir V.Mardusinas tikisi, kad Lietuvos KJP dalyvaus šiose iškilmėse.

Į Lietuvos uostą atplaukusių minininkų "A.Lebedevas" ir BT-212 vandens talpa yra po 432 tonas, ilgis - po 49 metrus, plotis - 8,81 metro. Jų įgulose yra po 36 žmones.

Be protokolinių renginių, Rusijos laivų vizito programoje numatytos jūreivių sporto varžybos, apsilankymas jūrų muziejuje - akvariume, Palangos gintaro muziejuje.

Kartu su laivais atplaukė ir Baltijos karo laivyno orkestras, kuris rugsėjo 14-15 dienomis koncertuos Šiauriniame rage. Klaipėdos miesto gyventojai ir svečiai laivus galės apžiūrėti rugsėjo 14-15 dienomis.

Rusijos karinis Baltijos jūros laivynas įsikūręs Kaliningrado srityje Lietuvos pašonėje. Rusijos laivus apsilankyti Lietuvoje pakvietė krašto apsaugos ministras Linas Linkevičius, liepą Maskvoje susitikęs su Rusijos gynybos ministru Sergejumi Ivanovu. Ministrai taip pat aptarė galimybę Rusijos atstovams dalyvauti kitų metų birželį Lietuvoje rengiamose pratybose "Amber Hope".

Baltijos laivyno vadas admirolas Vladimiras Valujevas žurnalistams rugpjūčio pradžioje yra sakęs, kad "jei Baltijos laivynas gaus įsakymą dalyvauti pratybose "Amber Hope", mes jose dalyvausime".

Tai būtų pirmasis kartas, kuomet Lietuvos teritorijoje vykstančiose pratybose dalyvautų ir Rusijos kariai. Tai tapo įmanoma šiemet įsigaliojus Tarptautinių operacijų, karinių pratybų ir kitų renginių įstatymo pataisoms.

Iki šiol Rusija į Lietuvoje vykstančius mokymus galėdavo tik atsiųsti savo stebėtojus, Lietuvos kariškiai taip pat neturėjo teisės dalyvauti pratybose buvusios SSRS erdvėje. Priėmus pataisas, birželio pabaigoje lietuviai jau dalyvavo Gruzijoje surengtose pratybose.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.