aA
Gruzijos prezidentas Eduardas Ševardnadzė mano, kad "didelė dalis Vladimiro Putino pareiškimo objektyviai neatspindi situacijos, ir jame vienašališkai, su išankstiniu nusiteikimu nušviesti tie klausimai, kurie realiai jaudina Gruziją ir Rusiją dėl Čečėnijos problemos".
Vladimir Putin
Kaip sakė E.Ševardnadzė specialiai sušauktoje trečiadienį vėlai vakare spaudos konferencijoje, jį nustebino, kad V.Putino pareiškime nėra net užuominos apie Čečėniją, o juk viskas prasidėjo būtent iš ten".

Gruzijos prezidentas pareiškė, jog V.Putino pareiškimas buvo "kiek skubotas ir jis, matyt, padarytas ratui tų žmonių, kurie ten dalyvavo".

Trečiadienį Sočyje vykusiame pasitarime su jėgos struktūrų vadovais Rusijos prezidentas įpareigojo šalies Generalinį štabą pateikti pasiūlymų dėl galimybių atakuoti teroristų bazes, jei vėl pasikartotų mėginimai prasiveržti į Rusijos teritoriją.

"Šiandien niekas negali neigti, o mes tą žinome absoliučiai tiksliai, ir tai patvirtina užsienio informacijos šaltiniai, kad Gruzijos teritorijoje įsitvirtino ir tie, kurie susiję su pernykščių teroro aktų Jungtinėse Valstijose rengimu, ir tiesioginis gyvenamųjų namų sprogdinimų Rusijos Federacijoje vykdytojas", - sakė V.Putinas ir pareikalavo "nedelsiant juos išduoti".

E.Ševardnadzė stebėjosi, kad Rusijos lyderis paskelbė pareiškimą, kai pastarosiomis savaitėmis tarpusavyje buvo keičiamasi laiškais.

"Du prezidentai kalbasi rimtai dėl dviejų valstybių kovos su terorizmu problemų, ir staiga pareiškimas, su grasinimu, visiškai nepateisinamu politikui", - sakė jis.

Gruzijos prezidentas drauge pažymėjo, kad "klausimas labai rimtas, kai tokios šalies prezidentas kreipiasi grasindamas".

Pasak jo, Pankisio problemą sukėlė ne Gruzija, o tie 8 tūkstančiai žmonių, kurie "buvo pervaryti į Gruzijos teritoriją, sukėlė problemų ir Gruzijai, ir Rusijai".

E.Ševardnadzė atkreipė dėmesį ir į tą aplinkybę, kad Rusija sutelkė pasienyje didžiulę jėgą ir "turėtų ją kontroliuoti".

Gruzijos prezidento nuomone, "Rusija įsižeidė, kad Gruzija nedavė jai galimybės perdislokuoti savo kariuomenę per Gruzijos teritoriją, norėdama smogti smūgį Čečėnijai į nugarą. Tai faktiškai būtų reiškę Gruzijos įtraukimą į Čečėnijos karą".

Pasak E.Ševardnadzės, Rusiją erzina ir tai, kad čečėnai "nesudarė ypatingų problemų Gruzijai, nes Pankisio problema iš esmės jau išspręsta, ir vyrų, kurie gali turėti ginklą, nėra Pankisyje po to, kai ten buvo įvestos stambios jėgos formuotės".

Gruzijos vadovas mano, jog "Rusija gali būti įsižeidusi ir dėl toliau tiriamos pasienyje sulaikytų 13 ginkluotų čečėnų bylos, bet viskas turi savo taisykles ir, kaip nori Rusijos prokuroras, per vieną dieną perduoti juos neįmanoma".

Tuo tarpu V.Putinas pasitarime Sočyje teigė, kad "viena iš priežasčių, trukdančių veiksmingai kovoti su terorizmu yra atskirose pasaulio dalyse išlikę teritoriniai anklavai, nekontroliuojami nacionalinių vyriausybių".

Pasak jo, viena iš tokių vietų, keliančių ypatingą Rusijos nerimą, kaip tik yra Pankisio tarpukalnė, taip pat kiti kaimyninių teritorijų ruožai palei valstybinę Gruzijos ir Rusijos sieną.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.