aA
Pagėgių rinktinės pasieniečiai prie sienos su Rusija per pasalą antradienį sulaikė tris lietuvius ir rusą, kurie Nemunu iš Kaliningrado į Lietuvą ketino atgabenti kontrabandinį krovinį.
Sulaikymas davė progą pasieniečiams priminti būtinybę statyti šioje kontrabandininkų pamėgtoje vietoje stebėjimo bokštus, kuriems priešinasi aplinkosaugininkai.

Įtariamieji buvo sulaikyti ties Rambyno kalnu, Pagėgių savivaldybėje, kur pasieniečiams jau trečius metus niekaip nepavyksta įrodyti aplinkosaugininkams, kad čia Lietuvos sienos apsaugai gyvybiškai būtinas stebėjimo bokštas, teigia Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT).

VSAT Pagėgių rinktinės operatyvininkai duomenis apie įkliuvusios grupės veiklą rinko pusmetį.

Rinktinės pareigūnų teigimu, tai viena įžūliausių ir atsargiausių pastaruoju metu sulaikytų kontrabandininkų grupių.

Ji turėjo specialią taktiką - alkoholį ir cigaretes gabendavo "žaibišku" būdu - nedideliais kiekiais virve tempdavo per Nemuną į Lietuvą.

Antradienį vakare pasieniečiai Pagėgių savivaldybėje ties Rambyno kalnu prie Nemuno surengė pasalą. Pareigūnai turėjo informacijos, kad šioje pažeidėjų pamėgtoje vietoje gali būti gabenama kontrabanda.

Rinktinės Specialiosios paskirties būrio ir Pagėgių užkardos pareigūnai stebėjo, kaip automobiliu "Volkswagen Passat" prie Nemuno Lietuvos pusėje privažiavo keturi vyrai.

Vienas jų nusirengė, apsiavė plaukmenis ir iš paskos tempdamas ilgą virvę nuplaukė Rusijos kranto link.

Pertempęs virvę, "plaukikas" grįžo į Lietuvos pusę, sėdo į automobilį, kur jo laukė bendrininkai, ir pradėjo važiuoti.

Pasaloje buvę Specialiosios paskirties būrio pasieniečiai tarnybiniu visureigiu užtvėrė kelią automobiliui ir visus juo važiavusius asmenis sulaikė.

Paaiškėjo, kad plaukikas - Rusijos pilietis Nemano gyventojas 50 metų Viktoras Borunovas. Kartu su juo automobiliu vyko 18, 20 ir 21-erių metų Lietuvos piliečiai Panemunės gyventojai.

Apie įvykį buvo pranešta ir Rusijos pasieniečiams.

Nustatyta, kad V.Borunovas tą pačią dieną į Lietuvą atvyko legaliai pėsčiomis per Panemunės pasienio kontrolės punktą.

Pasieniečiai neabejoja, kad sulaikytieji ketino virve į Lietuvos pusę pertempti Rusijos krante iš anksto paruoštą kontrabandinį krovinį. Pirminiais duomenimis, tai turėjo būti cigaretės.

Taip gabenamas kontrabandinis alkoholis ir cigaretės paprastai būna dėžėse, kurios sandariai apvyniojamos polietilenu ir lipnia juosta. Neretai kontrabandininkai, kad būtų patogiau nešti, prie tokių dėžių pritvirtina ir rankenas.

Pasieniečius nustebino ir lengvasis automobilis. Lietuvoje registruotas ir, pirminiais duomenimis, V. Borunovui priklausantis automobilis specialiai pritaikytas kontrabandos gabenimui: sustiprinta mašinos važiuoklė, uždėtos plačios pravažumą pagerinančios padangos, automobilis perdarytas taip, kad būtų varomi keturi ratai.

Pagėgių rinktinės operatyvininkai V.Burunovui iškėlė baudžiamąją bylą. Lietuviai po pirminės apklausos buvo paleisti.

Pareigūnų duomenimis, kontrabandininkų grupė, kuriai priklauso V.Borunovas, kontrabandinius krovinius kaupdavo Panemunės miestelio K.Donelaičio gatvėje esančiame negyvenamame name.

Nedideliais kiekiais kontrabandą iš Rusijos į Lietuvą ji plukdė "žaibišku" būdu, kai tereikia nedaug laiko pertempti palyginti lengvą krovinį.

Tai užtrukdavo žymiai greičiau nei "ichtiandrų" praktikuojamas būdas, kuomet plaukikai su nardymo įranga paskui save tempia sunkų tarpusavyje surištų dėžių "karavaną".

Rambyno kalno papėdė ties Nemunu, kur sulaikytas V.Borunovas, - ypač kontrabandininkų pamėgta ir geografiškai patogi vieta vykdyti neteisėtą veiklą. Čia yra susiaurėjusi Nemuno vaga, patogus paslėpti ir kontrabandą krauti krantas.

Siekdama užtikrinti minėto pažeidžiamo būsimosios išorinės Europos Sąjungos sienos ruožo apsaugą, VSAT planavo ties Rambyno kalnu statyti stebėjimo bokštą ar kitą sienos stebėjimo įrangą.

Vieta bokšto statybai buvo parinkta atsižvelgiant į geografines sąlygas ir išanalizavus kontrabandos gabenimo pobūdį bei srautus šiame pažeidžiamame ruože pastaraisiais metais.

Iš bokšto būtų galima kontroliuoti kur kas didesnę kontrabandininkų pamėgtos vietovės teritoriją, nei kad dabar tą gali padaryti pėsčiasis patrulis, ir taip užkirsti kelią kontrabandos patekimui į Lietuvą. Bokšto pastatymas būtų didelis smūgis nelegaliam kontrabandininkų, tarp kurių yra ir vietinių vietovių gyventojų, verslui.

Tačiau, pasak VSAT, optimaliausiai Lietuvos valstybės sienos apsaugos požiūriu stebėjimo bokšto statybos vietai nepritaria aplinkosaugininkai ir Rambyno regioninio parko direkcija, motyvuodami tuo, kad stebėjimo bokštas trukdys čia perintiems gandrams.

Bokšte budintis pasienietis vizualiai ar panaudodamas stebėjimo techniką galėtų nesunkiai stebėti judėjimą šiame ruože, susisiekus su mobiliuoju patruliu būtų operatyviau ir efektyviau užkardomi valstybės sienos pažeidimai, sulaikomi Nemunu plukdomi kontrabandininkų plaustai ar tarpusavyje suraišiotos kontrabandinių prekių dėžes.

Pasak pasieniečių, praktika parodė, kad stebėjimo bokštai turi efektyvaus prevencinio poveikio užsiimti neteisėta veikla linkusiems asmenims.

Iš stebėjimo bokšto pasieniečiai pagal kompetenciją taip pat užtikrintų aplinkosaugos režimą. Pasienio pareigūnai sako, kad pasitaikė atvejų, kada norėdami pasidaryti geresnį privažiavimą prie upės, kontrabandininkai suniokodavo regioninio parko florą.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.