aA
Jungtinių Tautų (JT) Generalinė Asamblėja antradienį, netrukus po savo 57-osios metinės sesijos pradžios, pasveikino Šveicariją tapus 190-ąja savo nare.
Šveicarijos prezidentas Kasparas Villigeris ir užsienio reikalų ministras Josephas Deissas atsisėdo savo vietose atnaujintoje Asamblėjos konferencijų salėje, kai kiti delegatai sąšaukos būdu priėmė jų šalį į JT šeimą.

JT generalinis sekretorius Kofi Annanas pasveikino Šveicariją tapus nauja nare ir pabrėžė, kad tai senas demokratines tradicijas turinti multikultūrinė šalis.

"Šveicarija, kurios taikinga ir multikultūrinė visuomenė remiasi į tvirtus demokratinius pagrindus, daugeliu atžvilgiu yra ryškus Jungtinių Tautų siekiamo idealo pavyzdys", - sakė jis, kai JT būstinėje buvo keliama Šveicarijos vėliava.

Šveicarija yra "nedidelė šalis, turinti didelę pasaulinę įtaką, joje yra įsikūrusios daugelio humanitarinių organizacijų būstinės", sakė K.Annanas, pabrėžęs, kad po Niujorko daugiausia JT institucijų būstinių stovi būtent Šveicarijoje.

K.Annanas užbaigė savo kalbą keturiomis Šveicarijos valstybinėmis kalbomis ištaręs žodį "sveikinu": bienvenu (prancūziškai), willkommen (vokiškai), benvenuti (itališkai) ir bainvegni (retoromanų).

Paskutinį kartą nauja narė į Jungtines Tautas buvo priimta prieš dvejus metus. Ja 2000 metų rugsėjo 5 dieną tapo Tuvalu, Ramiojo vandenyno pietvakarių salyne įsikūrusi nedidelė valstybė.

Jugoslavija po aštuonerių metų pertraukos šios tarptautinės organizacijos nare vėl tapo 2000 metų lapkričio 1 dieną, tačiau kadangi jos vieta buvo ne panaikinta, bet paskelbta vakuojanti, kai 1992 metais subyrėjo buvusi Jugoslavijos Socialistinė Federacinė Respublika, šios šalies pakartotinis priėmimas nepakeitė JT šalių narių skaičiaus.

Rytų Timoras 191-ąja Jungtinių Tautų nare taps rugsėjo 27 dieną.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.