aA
Europos Tarybos Parlamentinės Asamblėjos (ETPA) priežiūros komitetas antradienį nusprendė vėlesniam laikui atidėti Rusijos pasiūlymo atnaujinti monitoringą Latvijai svarstymą, nes niekas iš posėdžio dalyvių nepritarė Rusijos parengtam projektui.
Kaip pranešė Latvijai posėdyje atstovaujantis Seimo deputatas Jūris Duobelis, projektą parengęs Rusijos Valstybės Dūmos deputatas Dmitrijus Rogozinas nedalyvavo svarstant šį klausimą, ir niekas iš 12-os likusių pranešėjų "nepritarė Rogozino iniciatyvai".

Latvijos užsienio reikalų ministerija patenkinta ETPA priežiūros komiteto sprendimu, "kuris dar kartą patvirtina pozityvią tarptautinės bendrijos nuomonę apie Latvijos, kaip Europos Tarybos narės, pažangą vykdant savo įsipareigojimus", pranešė URM spaudos centras.

Komitetas nusprendė šį klausimą svarstyti po Latvijoje vyksiančių parlamento rinkimų ir ETPA priežiūros komiteto pirmininkės vizito.

J.Duobelis pabrėžė, kad susirinkime Rusijos adresu pasigirdo pastabų, "jog ji kartais norinti pristabdyti mūsų žengimą į NATO ir kuria Latvijoje penktąją koloną". Deputatas pažymėjo, kad kolegos jį įspėjo, jog "Rusija tęs savo veiksmus" ir bandys rasti kitų būdų savo tikslams pasiekti".

BNS jau pranešė, kad D.Rogozino pasiūlymą pasirašė 9 ETPA parlamentarai iš kitų šalių, tarp jų iš Armėnijos, Didžiosios Britanijos, Italijos, Kipro, Lietuvos, Moldovos ir Suomijos.

Siūlymas atnaujinti monitoringą motyvuojamas valstybinės kalbos įstatymo ir švietimo įstatymo reikalavimais, lėtėjančiais natūralizacijos tempais Latvijoje.

Latvijos stebėjimo procesas buvo nutrauktas 2001 metų sausį.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.