aA
Generalinis prokuroras Antanas Klimavičius antradienį Seimo posėdyje pranešė nurodęs apklausti buvusius Vyriausybės narius, kurie dalyvavo suteikiant įgaliojimus asmenims, parafavusiems ir pasirašiusiems Vyriausybės ir JAV bendrovės "Williams Internationa" sutartis dėl "Mažeikių naftos" privatizavimo.
A.Klimavičius
A.Klimavičius
© BNS foto
"Kiekvienas ministras turės pasakyti, kodėl jis balsavo už, kai buvo specialistų pastabos, jog tai prieštarauja įstatymams arba poįstatyminiams aktams, arba tai yra žalinga Lietuvos biudžetui ir apskritai įmonėms", - antradienį Seimo posėdyje pareiškė A.Klimavičius.

Vyriausybės ir "Williams" sutartys dėl "Mažeikių naftos" privatizavimo buvo parafuotos ir pasirašytos valdant devintajai Vyriausybei, kuriai 1999 birželio-spalio mėnesiais vadovavo premjeras Rolandas Paksas, o jam atsistatydinus, laikinosios premjerės pareigas ėjo socialinių reikalų ir darbo ministrė Irena Degutienė.

Sutartis parafavo, o vėliau pasirašė šios Vyriausybės narys, savivaldybių reikalų ir darbo ministras ir parlamentaras Sigitas Kaktys.

Generalinė prokuratūra jau yra apklaususi S.Kaktį dėl sutarčių parafavimo ir pasirašymo aplinkybių.

A.Klimavičius Seime teigė, jog buvęs ministras yra apklaustas kaip įtariamas viršijęs pareigybinius įgaliojimus.

"Galbūt jis pasirašė ne savo noru", - pažymėjo generalinis prokuroras.

Generalinio prokuroro teigimu, dvi "Mažeikių naftos" sutartis su "Lietuvos geležinkeliais" ir "Klaipėdos nafta" S.Kaktys parafavo neturėdamas Vyriausybės įgaliojimų.

Pagal šias sutartis "Mažeikių naftai" buvo suteiktos didelės nuolaidos krovinių gabenimui ir perkrovimui.

Šiuo metu prokuratūra atlieka ekonominę sutarčių analizę padarytai žalai nustatyti.

Įgaliojimai parafuoti ir pasirašyti sutartis S.Kakčiui buvo suteikti Vyriausybė nutarimu, kurį priima visi kabineto nariai balsuodami.

1999 metų spalį, nepritardami sutartimis su "Williams" iš Vyriausybės atsistatydino ūkio ministras Eugenijus Maldeikis ir finansų ministras Jonas Lionginas, o vėliau ir premjeras R.Paksas.

R.Paksui atsistatydinus, laikinai premjero pareigas eiti buvo paskirta socialinių reikalų ir darbo ministrė I.Degutienė.

Devintojoje Vyriausybėje sveikatos apsaugos ministro pareigas ėjo Raimundas Alekna, teisingumo - Gintaras Balčiūnas, kultūros - Arūnas Bėkšta, vidaus reikalų - Česlovas Blažys, susisiekimo - Rimantas Didžiokas, aplinkos apsaugos - Dainius Lygis, žemės ūkio - Edvardas Makelis, švietimo ir mokslo - Kornelijus Platelis, užsienio reikalų - Algirdas Saudargas, krašto apsaugos - Česlovas Stankevičius.

Iš tuometinio kabineto narių šiuo metu Seimo nariai yra R.Paksas, E.Maldeikis, J.Lionginas, I.Degutienė ir A.Saudargas.

Valdančioji Socialdemokratinės koalicijos frakcija praėjusią savaitę pareiškė svarstysianti galimybę inicijuoti apkaltos procesą dabartiniams Seimo nariams, kurie prisidėjo prie sutarčių su "Williams" pasirašymo.

Tokios iniciatyvos socialdemokratai ėmėsi po to, kai ūkio ministras Petras Čėsna paskelbė, jog JAV bendrovės valdymo laikotarpiu nuo 1999 metų iki šių metų vidurio "Mažeikių nafta" patyrė 750 mln. litų faktinių nuostolių.

Generalinis prokuroras A.Klimavičius antradienį parlamentaras vietoje apkaltos proceso pasiūlė sudaryti parlamentinę komisiją, kuri imtųsi ištirti politines "Mažeikių naftos" privatizavimo aplinkybes iki sutarčių pasirašymo.

"Vietoje inicijuojamo apkaltos proceso siūlau sudaryti parlamentinę tyrimo grupę toms aplinkybėms ištirti, kur prokuratūrai nederėtų kištis, nes tai yra politiniai dalykai. Tada, mes gavę jūsų išvadas absoliučiai atsiribosime nuo tos tyrimo įžangos iki sutarčių pasirašymo", - sakė generalinis prokuroras.

"Williams" šių metų rugpjūtį paskelbė sutarusi parduoti savo turimas "Mažeikių naftos" akcijas ir perduoti valdymo teises Rusijos bendrovei "Jukos".

"Jukos" atstovai teigia sieksiantys padaryti "Mažeikių naftos" veiklą pelninga.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.