aA
Vargu ar Lenkijos Katalikų Bažnyčia per visą savo tūkstantmetę istoriją buvo susidūrusi su dar grėsmingesniu iššūkiu. Savaitraščio "Wprost" nuomone, šalies Bažnyčiai iškilo skilimo grėsmė, nes daugiau kaip 5 mln. tikinčiųjų yra įsitikinę, kad tikrasis lenkų katalikų lyderis yra tėvas Tadeuszas Rydzykas, o ne primas kardinolas Jozefas Glempas.
Kunigas
Torunės mieste įsikūrusio ultrakatalikiškos radijo stoties "Radio Maryja" direktorius jau dabar yra faktinis alternatyvios Bažnyčios lyderis.

"Visai netrukus Romos Katalikų Bažnyčią Lenkijoje gali pakeisti Torunės Katalikų Bažnyčia", - ironizuoja "Wprost" ir pažymi, kad "nuo radikalių žingsnių tėvą Rydzyką sulaiko tik iškili Jono Pauliaus II asmenybė".

"T.Rydzykas, apdovanotas neeiliniu organizatoriaus ir vadybininko talentu, aplink save subūrė 4-5 mln. jam ištikimų tikinčiųjų, - rašo "Wprost". - Jis vadovauja keliolikai gausių organizacijų ir į protesto akciją gali sukviesti kone 200 tūkst. žmonių".

Savaitraštis pažymi, jog daugeliui lenkų imponuoja kraštutinės nacionalistinės ir euroskeptiškos šio charizmatiško vienuolio, kuris teigia, kad priešai "kvailina protingą lenkų tautą", pažiūros.

Jo vadovaujama stotis "Radio Maryja" nuolat skelbia, kad šiuo metu vyksta dar vienas Lenkijos padalijimas, ir įnirtingai puola masonus, žydus, elitą, "naujoves" remiančius vyskupus ir kunigus bei naujuosius turtuolius.

Vyskupo Tadeuszo Pieroneko teigimu, "Rydzykas - tai skandalais pagarsėjusios ūkininkų profsąjungos "Savigyna" lyderio Andrzejaus Lepperio prototipas Katalikų Bažnyčioje".

"Wprost" nuomone, šalies katalikų lyderis J.Glempas jau nebėra pajėgus sutramdyti įsisiautėjusį vienuolį, nes jį slapčia ir atvirai remia nemažai Lenkijos vyskupų.

Savaitraštis cituoja žinomą lenkų visuomenės veikėją, ilgametį radijo "Laisvoji Europa" lenkų redakcijos direktorių Janą Nowaką-Jezioranskį, kuris neslepia nuogąstavimo, kad "po Jono Pauliaus II mirties šalies Katalikų Bažnyčią gali ištikti schizma".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.