aA
"Nacių medžiotojui" Efraimui Zuroffui pažadėjus piniginį atlygį už liudijimus prieš nacių kolaborantus, per du mėnesius 17 Baltijos šalių gyventojų pateikė duomenų apie 51 asmenį, kurie gali būti susiję su žydų žudynėmis Antrojo pasaulinio karo metais.
Efraimas Zuroffas
© BNS foto
Kaip antradienį rašo Izraelio dienraštis "Jerusalem Post", holokausto nusikaltimus tiriančiam Simono Wiesentahlio centrui (SWC) buvo pateiktos 47 Lietuvos, 3 Estijos ir 1 Latvijos gyventojo pavardė, kurie gali būti įtariami karo nusikaltimais.

Pasak laikraščio, kiti 12 įvardintųjų jau yra mirę.

Karo nusikaltimų ir holokausto bylų tyrimą kuruojantis Lietuvos generalinės prokuratūros Specialiųjų tyrimų skyriaus vyriausiasis prokuroras Rimvydas Valentukevičius BNS sakė, jog per du mėnesius po E.Zuroffo iniciatyvos paskelbimo nei duomenis rinkusi Lietuvos žydų bendruomenė, nei Simono Wiesentahlio centras Lietuvos teisėsaugininkams nepateikė jokių duomenų.

"Be poros žiniasklaidos publikacijų, jokių duomenų negavome", - sakė R.Valentukevičius.

Dienraščio teigimu, tik vienas iš besikreipusiųjų paminėjo piniginį atlygį, kai kurie iš jų bijojo atskleisti savo vardus.

"Vienas iš jų, 65 metų Valkininkų gyventojas, nurodė 80-metį Stasį Černiauską, kuris 1942-1943 metais vykdė egzekucijas, atiminėjo drabužius bei rovė auksinius aukų dantis Eišiškėse ir galbūt Paneriuose. Jis tai darė savo noru, su dideliu pasitenkinimu, žydams net nepavyko jo papirkti auksu", - rašo "Jerusalem Post".

Leidinio duomenimis, kitas 70-metis įvardijo Vilniuje dirbusius keturis policininkus - tris lietuvius ir vieną lenką.

"Besikreipusiam į SWC viename vakarėlyje buvo liepta groti akordeonu, kuriame keturi įtariamieji gyrėsi žudę žydus Paneriuose, rovę aukų auksinius dantis, išprievartavę ir vėliau nužudę merginą", - pasakoja dienraštis.

Straipsnyje taip pat minima informaciją pateikusi moteris, kuri dirbo tarnaite aktyviai Gestapo veikloje dalyvavusioje šeimoje bei 72 metų vilnietis, apkaltinęs keturis lietuvius, vienas iš kurių buvo "atsakingas už Ukmergės getą ir 1942 metų vasarą vykdė egzekucijas, plėšė aukų nuosavybę, užkasinėjo duobėse gyvus vaikus bei nuogai išrenginėjo žmones".

Liepos pradžioje Vilniuje apsilankęs SWC Jeruzalės skyriaus vadovas E.Zuroffas centro vardu pasiūlė Lietuvos gyventojams 10 tūkst. JAV dolerių (35 tūkst. litų) premiją už informaciją, padėsiančią patraukti teisman nacių karo nusikaltėlius.

Vilniuje spaudos konferenciją surengęs E.Zuroffas piktinosi, jog Lietuvoje iki šiol realia bausme laisvės atėmimo bausme nebuvo nuteistas nė vienas karo nusikaltėlis.

Šią iniciatyvą E.Zuroffas pavadino "Operacija: paskutinis šansas".

"Jerusalem Post" jis teigė, kad Lietuvoje, kur jis jau daugiau nei dešimtmetį siekia paveikti visuomenės sąmoningumą primenant lietuvių dalyvavimą holokausto nusikaltimuose, susilaukė mažesnės neigiamos reakcijos, nei Estijoje, kurioje aktyvią veiklą jis pradėjo prieš kelerius metus.

"Kita vertus, radikalų reakcija Lietuvoje yra labiau priešiška, nei kitose šalyse", - sakė E.Zuroffas.

Jis paminėjo Seimo Naujosios sąjungos (socialliberalų) narį Egidijų Klumbį, pareikalavusį E.Zuroffą Lietuvoje paskelbti "persona non grata" ir Tauragės radikalą Saulių Oželį, viešai sudeginusį Izraelio vėliavos imitaciją bei paprašiusį generalinio prokuroro pateikti kaltinimus SWC atstovui.

E.Zuroffas laikraščiui prisipažino esąs patenkintas kampanijos rezultatais ir teigė manąs, kad "vietos prokuratūros institucijoms rimtai ėmusis reikalo", yra reali galimybė kiekvienoje Baltijos šalyje "inicijuoti baudžiamąjį persekiojimą ir pradėti teismo procesus".

Per nacių okupaciją Antrojo pasaulinio karo metais buvo sunaikinta 90 proc. iš 220 tūkst. Lietuvos žydų bendruomenės narių.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.