aA
Seimo daugumai antradienį pritrūko balsų atmesti prezidento veto dviem nuosavybės teisių atkūrimą ir kompensacijų už valstybės išperkamą turtą reguliuojantiems įstatymams.
Seimas
Seimas
© DELFI
Prezidento veto gali atmesti ne mažiau kaip 71 parlamentaras. 68 parlamentarams balsavus už, 25 prieš ir 3 susilaikius, valdančiajai daugumai pritrūko balsų atmesti prezidento veto birželį priimtoms Piliečių nuosavybės teisių į išlikusį nekilnojamąjį turtą atkūrimo įstatymo pataisoms.

Tik vieno balso Seimui pritrūko atmesti ir prezidento veto kitam su minėtuoju įstatymu susijusiam įstatymui, kuris reglamentuoja kompensacijų už valstybės išperkamą nekilnojamąjį turtą dydį, šaltinius, mokėjimo terminus bei tvarką, garantijas ir lengvatas.

Savo dekretuose prezidentas siūlė atidėti minėtų įstatymų įsigaliojimą iki 2003 metų balandžio 1 dienos, kad Konstituciniam Teismui (KT) būtų suteikta laiko apsvarstyti kai kurias ginčytinas minėtų įstatymų nuostatas dėl nuosavybės teisių grąžinimo.

Seimas nusprendė, jog minėtieji įstatymai bus laikomi nepriimtais. Tokiu atveju lieka galioti ankstesnės įstatymų redakcijos.

Opozicija yra apskundusi KT Piliečių nuosavybės teisių į išlikusį nekilnojamąjį turtą atkūrimo įstatymo nuostatas, kurios apriboja savininkų galimybes susigrąžinti jiems teisėtai priklausančius butus ar namus, apgyvendintus nuomininkų.

Valdančioji dauguma praėjusiais metais priėmė pataisas, leidžiančias nuomininkams privatizuoti šią grąžintiną nuosavybę. Savininkams numatyta už ją kompensuoti pinigais arba kitokiu būdu. Prezidentas šias pataisas tuomet buvo taip pat vetavęs, bet Seimas jo veto atmetė.

Valdančioji dauguma tikėjosi prezidento veto atmesti ir šį kartą. Paaiškėjus, jog trūksta balsų atmesti veto, valdančiosios Socialdemokratinės koalicijos frakcijos atstovai prašė perbalsuoti, motyvuodami tuo, jog kai kurie parlamentarai nespėjo atvykti balsuoti.

Tačiau Seimo posėdžiui pirmininkavęs Artūras Paulauskas nesutiko, jog prie prezidento veto priešininkų balsų būtų priskaičiuoti kelių vėliau į salę atskubėjusių parlamentarų, tarp jų Vytauto Šustausko, balsai.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.