aA
Prieš "Amžiaus rungtynes" tarp Lietuvos ir Vokietijos futbolo rinktinių vokiečiai visaip reklamavo Lietuvą. Dabar vokiečiai žino, kaip atrodo 10 litų kupiūra, kas toks Arvydas Sabonis ir kiek uždirba paprastas lietuvis.
Lietuva - Vokietija
Lietuva - Vokietija
© BNS foto
Anksčiau vokiečiai žinojo apie lietuvius tik tiek, kad jie noriai į savo šalį gabena vokiškus keturračius metalo laužus.

  • Keistas radijas
  • Pagerbti 10 litų
  • G.Staučė - lapinas
  • Tyčiojosi iš M.Stankevičiaus

    Keistas radijas

    Tačiau likus kelioms dienoms iki Lietuvos ir Vokietijos futbolo rinktinių transliacijos tiek nacionaliniai, tiek komerciniai Vokietijos televizijos kanalai bei radijo stotys triūbijo apie Lietuvą. Buvo rodomi trumpametražiniai filmukai apie kraštą su Gedimino ir Trakų pilimis, Nidos kopomis ir Memelio laivastiebiais.

    Šiaurės Reino Vestfalijos radijo stoties korespondentai greta sausų kalbų apie merdintį lietuvišką futbolą nutarė įkurti paralelinį "Lituanikos radiją" su nesuprantamos kalbos šaukiniais.

    Po "Lituanikos" vėliava Vytu Savičiumi prisistatantis smaikštuolis gatvėje klausinėjo žmonių apie situaciją Lietuvos futbolo stadionuose. Į klausimą, ką lietuviai šaukia, kai kamuolys atsiduria vartuose, joks vokietis, suprantama, negalėjo atsakyti. Tiesa, vienas apklaustųjų sakė manąs, kad lietuviai rėkia "gol!!!" ir labai nustebo, išgirdęs, kad "gol" skamba rusų stadionuose, o štai lietuviai turi tam reikalui "jaustuką" - ĮVARTIS. Toks emocijas išreikšti turįs žodis vokiškai ausiai pasirodė mažų mažiausiai keistas, jei ne idiotiškas. Patys "alemanai" kamuoliui įlėkus į vartus rėkia "toooor!"

    Pagerbti 10 litų

    Šeštadienio vakarą, "prime time" metu prieš tiesioginę futbolo varžybų transliaciją, nacionalinis ARD kanalas gerą pusvalandį skyrė Lietuvai apžvelgti. Sporto redaktorius rodė lietuvišką 10 Lt kupiūrą, trumpai paaiškino, kas tokie Darius bei Girėnas, ir pridūrė, kad vidutiniškai 1000 litų per mėnesį uždirbančiam lietuviui 60 ar 100 litų, kurių reikėjo bilietui į rungtynes, yra nemaži pinigai.

    Vokietijoje I lygos rungtynių stebėjimas stadiono stovimose vietose kainuoja apie 35 litus, o sėdimose - nuo 150 litų.

    Ne kartą paminėta, kad Lietuva meldžiasi krepšiniui, o futbolas negarbingai nuspirtas į užribį. Taip pat įlista į Lietuvos futbolo federacijos kišenę ir pagarsinta, kad FIFA Lietuvos futbolo reanimacijai skyrė 0,5 mln. JAV dolerių.

    Kaune apklausti vaikai išvien žavėjosi Oliveriu Kanu, tuo prajuokindami vokiečius, O.Kano nemėgstančių dėl jo arogancijos. Be abejo, greta Kauno buvo linksniuojamas ir šio miesto bei visos Lietuvos pasididžiavimo - Arvydo Sabonio - vardas. ARD kanalu parodytas jo istorinis fotoalbumas su Alęeksandru Gomelskiu, Vladimiru Tkačenka ir olimpiniais ąžuolo vainikais bei filmukas apie "Sabo" karjerą NBA.

    Vienas garsiausių Vokietijos praeities futbolininkų Giunteris Netzeris, paklaustas, ar yra girdėjęs apie A.Sabonį, atsakė: "Be abejo! Kas nežino Sabonio? Jis prabangus žaidėjas".

    Po krepšinio temos grįžta prie futbolo. Vokiečiams užkliuvo lietuviški reklaminiai klipai. Filmukas su vaiku naktiniame stadione ir fraze "jis grįžta" buvo pakomentuotas teigiamai. Įterptas ir Seimo pirmininko Artūro Paulausko interviu apie lietuviško futbolo atgimimą. O štai pačių rungtynių reklama su bosu išbaubtu sakiniu "mums reikia jūsų palaikymo" liko nesuprasta. Sporto redaktorius lengvai pasišaipė iš militaristinės lietuvių nuotaikos, stebėdamasis, kas su kuo kariaus.

    Parodžius Kauno futbolo stadioną bare prie televizorių vakaroję vokiečiai išsyk užfiksavo, kad reklaminiuose stenduose - vien Vokietijos firmų vardai.

    G.Staučė - lapinas

    Rungtynes komentavo populiarus pokalbių šou vedėjas Rainoldas Bekmanas, žavėjęs lengvu sportiniu humoru. Nuo pat pirmų minučių jis ėmė sagstyti epitetus lietuvių futbolininkams (sporto komentatoriai Vokietijoje nevengia pasityčioti ir iš saviškių, tarkim, O.Kaną be skrupulų pavadindami beždžionžmogiu).

    Po pirmo išsišokimo prieš O.Kano vartus Robertą Poškų R.Bekmanas pavadino "greituoliu siurprizu". Saulius Mikalajūnas netrukus tapo "vikriu mažyliu", o Gintaras Staučė - "artistišku lapinu". "Upsik - ir pagavo!" - lietuvių vartininku stebėjosi komentatorius. Edgaras Jankauskas pelnė dideles R.Bekmano simpatijas ir nuolat buvo vadinamas klasišku, geriausiu, nuostabiu.

    Be kita ko, buvo paaiškinta, kad, kol lietuviai neturi pinigų futbolui, geriausi jų žaidėjai "aria" Rusijos, Danijos, Ispanijos ir kitų šalių stadionuose.

    Tyčiojosi iš M.Stankevičiaus

    Beje, lietuviškos pavardės komentatoriui atrodė kiek per sudėtingos, tad jis jas skaldė perpus, pabrėždamas pirmąją dalį, panašią į vardą: "Jan-Kauskas, Radza-Nauskas, Mikele-Jiunas. Marius Stankevičius virto Stankevičičium ir nusipelnė ironijos, pasiuntęs kamuolį į savus vartus.

    Po varžybų G.Netzeris juokėsi, kad M.Stankevičiaus įvartis į savus vartus buvo labai gražus, jei ne "tobulas". O R.Bekmanas jam paantrino, kad lietuvis turi problemų su aikštės koordinatėmis.

    Po varžybų Vokietijos rinktinės treneris Rudis Fioleris ARD kanalui pasiguodė, kad varžybos laimėtos per menku skirtumu: "Turėjome įmušti dar bent du įvarčius." Įvartį pelnęs Michaelis Balakas juokėsi taip ir nesupratęs lietuvių sistemos ir taktikos, o O.Kanas maivėsi, kad per rungtynes nepavargo. Antrasis rinktinės treneris Michaelis Skibė sakė darsyk įsitikinęs, kad lietuviai moka žaisti futbolą, bet, jo teigimu, antrame kėlinyje jie neturėjo šansų įmušti.

    Beje, keli telekanalai ir vakarinės šeštadienio sporto laidos vis kartojo rungtynių fragmentus ir akcentavo tai, kad, praėjus kelioms minutėms po finalinės sirenos ir komandų narių apsikeitimo marškinėliais, Kauno stadiono prožektoriai užgeso, nes lietuviai labai taupo elektrą.