aA
Austrijos kancleris Wolfgangas Schuesselis pirmadienį paragino šių metų pabaigoje rengti pirmalaikius rinkimus, kai iš jo vadovaujamos vyriausybės pasitraukė trys valdančiosios koalicijos partnerės, kraštutinių dešiniųjų Laisvės partijos, ministrai.
Wolfgang Schuessel
Kancleris per spaudos konferenciją pareiškė, kad toliau nebegali vadovauti šaliai su Laisvės partija, kurioje įvyko skilimas dėl nesutarimų mokesčių politikos klausimais.

Dabar Laisvės partija, kurioje įtaką susigrąžino charizmatiškasis šios partijos įkūrėjas, populistas Joergas Haideris, privalo nuspręsti, "ar nori valdyti, ar būti opozicijoje". "Susiklosčius dabartinėms aplinkybėms, tęsti darbo neįmanoma", - sakė W.Schuesselis.

Kancleris taip pat sakė, kad rytoj vakare kreipsis į savo konservatyvios Liaudies partijos vadovybę su raginimu, kad nuo rugsėjo 19 dienos būtų paleistas parlamentas ir "kiek įmanoma greičiau, galbūt lapkričio pabaigoje ar pačioje gruodžio pradžioje", būtų surengti pirmalaikiai rinkimai.

W.Schuesselis pridūrė, kad jo vyriausybė tęs darbą iki naujų rinkimų.

Laisvės partijos pirmininkė ir šalies vicekanclerė Susanne Riess-Passer bei finansų ministras Karlas-Heinzas Grasseris sekmadienį atsistatydino iš vyriausybės dėl nesutarimų su J.Haideriu mokesčių politikos klausimais.

Vicekanclerė ir partijos ministrai su valdančiosios koalicijos partnere - W.Schuesselio Liaudies partija - buvo susitarę atidėti mokesčių mažinimą, kad būtų galima surinkti papildomus 2 mlrd. eurų (6,9 mlrd. litų) žmonėms, nukentėjusiems per praėjusio mėnesio potvynius.

Tačiau J.Haideris aktyviai priešinosi planams atidėti mokesčių mažinimą, kurį Laisvės partija žadėjo pradėti po 2003-iųjų rudens rinkimų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.