aA
Lenkija padės Lietuvai integruoti bendrą Baltijos šalių oro erdvės stebėjimo sistemą BALTNET į NATO tinklą ir parengti kitų metų NATO Narystės veiksmų plano karinę dalį.
air
Kaip pirmadienį pranešė Krašto apsaugos ministerija, dėl Lenkijos paramos susitarta sekmadienį Ščecine vykusiame Lietuvos krašto apsaugos ministro Lino Linkevičiaus ir Lenkijos gynybos ministro Jerzy'o Szmajdzinskio (Ježio Šmaidzinsko) susitikime.

Per pokalbį J.Szmajdzinskis pažadėjo savo šalies paramą integruojant Lietuvos koordinuojamą Baltijos šalių projektą BALTNET į NATO europinės dalies oro erdvės stebėjimo sistemą.

Baltijos valstybių oro erdvės stebėjimo sistema BALTNET skirta oro erdvės virš Baltijos valstybių regiono stebėjimui bei apdorotos informacijos perdavimui į nacionalinius centrus Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje, o prireikus ir kitoms šalims.

Ministrų pokalbyje taip pat sutarta, kad Lenkijos ekspertai konsultuos Lietuvą rengiant kitų metų NATO Narystės veiksmų plano (Membership Action Plan - MAP) karinę dalį.

Minėtame plane išvardytos pasirengimo narystei NATO priemonės, kurios skirstomos į politinius, ekonominius, gynybos, karinius, išteklių, saugumo ir teisinius klausimus.

Lietuva tikisi šių metų lapkritį Prahoje įvyksiančiame NATO šalių vadovų susitikime gauti kvietimą tapti Aljanso nare. Lenkija NATO nare 1999 metais.

Susitikime Ščecine L.Linkevičius vylėsi, kad ateityje į bendradarbiavimą su NATO bus galima glaudžiau įtraukti ir kitus Baltijos šalių karinius projektus.

Ministro nuomone, glaudesnių santykių su Aljansu pavyzdžiu galima laikyti ir tai, kad Ščecine esančiame bendro Lenkijos, Vokietijos ir Danijos korpuso NORTH-EAST štabe nuo rugsėjo 18 dienos ryšių karininko pareigas pradės eiti Lietuvos kariškis - kapitonas Darius Vaicikauskas.

Ministrai per susitikimą taip pat sutarė toliau plėtoti bendro karinio junginio LITPOLBAT veiklą.

Antrą vizito dieną pirmadienį L.Linkevičius ir jį lydinti delegacija susitiko sus Ščecino meru Edwardu Runowicziumi (Edvardu Runovičiumi) bei apsilankė NORTH-EAST korpuso štabe.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.