aA
Lietuvos ir Lenkijos pasienyje pareigūnai sekmadienį sulaikė 22 nelegalius migrantus. Nelegalai Lazdijų rinktinės pasieniečiams įkliuvo Vilkaviškio rajone. Pirminiais duomenimis, jie yra Vietnamo ir Indijos piliečiai.
Nelegalai
© "Lietuvos žinios"
Lazdijų rinktinės Reketijos užkardos patrulis ties Vilkaviškio rajono Vartelių kaimu, ant kontrolinės pėdsakų juostos iš pradžių aptiko į Lenkijos pusę vedančius žmogaus pėdsakus.

Pasieniečių rezervinei grupei pradėjus paiešką, apie 250 metrų nuo Lietuvos ir Lenkijos valstybių sienos VSAT pareigūnai sulaikė 14 nelegaliai keliavusių vyrų ir 8 moteris.

Pirminiais duomenimis, tarp sulaikytųjų yra 6 indai (visi vyrai) ir 16 Vietnamo piliečių (8 moterys ir 8 vyrai). Migrantai neturėjo jokių dokumentų, buvo praradę laiko nuovoką, nežinojo, kokioje šalyje atsidūrė ir kokiu būdu pateko į Lietuvą. Sulaikytieji, kurių amžius, jų žodžiais, - nuo 18 iki 32 metų, turėjo tik asmeninio naudojimo daiktus ir kelis šimtus JAV dolerių.

Pareigūnų teigimu, nelegalus sunku apklausti dėl to, kad tik keletas iš jų šiek tiek supranta ir kalba angliškai bei rusiškai.

Apie sulaikymą Lietuvos pasieniečiai pranešė kolegoms Lenkijoje ir Kaliningrado srityje. Šių šalių pareigūnai vėliau informavo VSAT, kad daugiau nelegalių migrantų nesulaikyta.

Pirmadienį nelegalai buvo toliau apklausiami Reketijos užkardoje. Artimiausiu metu juos numatoma pervežti į Užsieniečių registracijos centrą Pabradėje.

VSAT Lazdijų rinktinės Operatyvinės veiklos skyriaus pareigūnai dėl šio įvykio iškėlė baudžiamąją bylą. Vyksta tyrimas.

Tai jau antroji nelegalių migrantų grupė, per pastarąsias dvi savaites įkliuvusi Lazdijų rinktinės pasieniečiams, ir trečioji, sulaikyta per visus šiuos metus.

Rugpjūčio pabaigoje bendromis Lietuvos ir Lenkijos sienos apsaugos tarnybų pastangomis Marijampolės rajone, Trumpalių užkardos ruože, ir Lenkijos teritorijoje buvo sulaikyti 17 nelegalių migrantų iš Afganistano, Pakistano ir Indijos.

24 nelegalų grupę, pirmąją šiais metais, Druskininkų savivaldybės Liepiškių kaime balandį sulaikė VSAT Varėnos rinktinės pasieniečiai ir Druskininkų policijos komisariato pareigūnai.

Iš viso šiemet Lietuvos pasieniečiai sulaikė 63 nelegalius migrantus iš Azijos šalių. Tarp jų daugiausia Vietnamo piliečių - 40. Taip pat sulaikyta 11 indų, 8 afganistaniečiai ir 4 pakistaniečiai.

2001 metais VSAT pareigūnai sulaikė 107 nelegalius migrantus.

VSAT atstovai pabrėžia, kad, nuolat stiprėjant Lietuvos sienų apsaugai, bandymų per mūsų šalį nelegaliai patekti į Vakarų Europą mažėja. 1996 metais Lietuvos pasienyje sulaikytas 1 tūkst. 551 nelegalus migrantas, 1997 metais - 1 tūkst. 382, 1998 metais - 495, 1999 metais - 261, 2000 metais - 100 nelegalų.

Tačiau problema tebelaikoma Lietuvai aktualia, nes nelegalios migracijos grėsmė išlieka ir ateityje ji gali sustiprėti.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.