aA
Dviejų socialdemokratinių partijų lyderiai visiškai skirtingai komentuoja Socialdemokratų partijos (LSDP) garbės pirmininko Aloyzo Sakalo sprendimą atsistatydinti iš LSDP frakcijos Seime seniūno pareigų.
LSDP pirmininkas Vytenis Andriukaitis BNS korespondentui trečiadienį patvirtino gavęs A. Sakalo atsistatydinimo prašymą, tačiau jį vertina "tik kaip ketinimų stadiją".

Pasak V. Andriukaičio, atsistatydinimą dar turės aprobuoti LSDP frakcija, partijos prezidiumas ir taryba.

"Kol kas jokio sprendimo nėra priimta", sakė V. Andriukaitis. Jis trečiadienio pavakarę kartu su baigusiu kadenciją prezidentu Algirdu Brazausku ir LDDP pirmininku Česlovu Juršėnu viešėjo Kaišiadoryse.

Kaip BNS korespondentui trečiadienį sakė A. Sakalas, jo sprendimą nulėmė tai, jog jis nepritaria LSDP tarybos sprendimui sudaryti koaliciją tik su LDDP. Jo nuomone, LSDP turėtų sudaryti koaliciją ne tik su LDDP, bet ir kitomis socialdemokratinėmis jėgomis.

Kaip žinia, nuo LSDP neseniai atskilo partija "Socialdemokratija 2000".

"Esu įvarytas į kampą. Būdamas partijos pareigūnu, arba turi vykdyti sprendimus, kurie man nepriimtini, arba pasitraukti", sakė A. Sakalas.

Pasak jo, balandį LSDP tarybos priimtas sprendimas dėl koalicijų Seimo rinkimams ir Seime sudarymo prieštarauja dar neatšauktiems LSDP suvažiavimų nutarimams, todėl, jo nuomone, "yra niekiniai". LSDP suvažiavimas yra aukščiausias partijos organas.

"Aš Aloyzą Sakalą labai vertinu ir gerbiu. Tai progresyvus politikas, tik manau, kad jis šiek tiek paskubėjo", sakė V. Andriukaitis.

Jis pabrėžė, kad LSDP tarybos sprendimas nėra nukreiptas vien į dvipartinę koaliciją su LDDP, o kviečiamos prisijungti socialdemokratinėms vertybėms pritariančios politinės jėgos.

Su Lietuvos Seimo delegacija Berlyne viešintis partijos "Socialdemokratija 2000" pirmininkas Rimantas Dagys BNS įvertino A. Sakalo sprendimą kaip principingą.

Anot jo, LSDP struktūrų sprendimai yra neteisėti, nes LSDP suvažiavimų nutarimais draudžiama sudaryti dvipartines koalicijas su LDDP.

Pasak R. Dagio, "tai ne pirmas kartas", kai LSDP vadovybė pažeidžia partijos statutą.

Balandžio pabaigoje LSDP ir LDDP tarybos priėmė nutarimus suformuoti koalicijas Seimo rinkimams ir Seime. Šį sprendimą gerai įvertino A. Brazauskas.

A. Sakalas yra LSDP garbės pirmininkas. Jis sakė BNS kol kas nesvarstąs galimybės atsistatydinti iš šio posto.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.