aA
"Kam siųsti savo pelenus į kosmosą, jei juos galima palaidoti Mėnulyje"?, antradienį klausė Hiūstone įsikūrusi kompanija "Celestis Inc.", į orbitą aplink Žemę jau paleidusi skrieti 100 žmonių pelenus.
Kompanija rengiasi klientams pasiūlyti galimybę būti palaidotiems Mėnulio paviršiuje. Jau yra ir pirmoji kandidatė - geologė Mareta West (Marita Vest), 1969 metais parinkusi vietą Mėnulyje "Apollo 11" nusileidimui.

1998 metais mirusios M. West 2 g pelenų po metų ar dvejų bus nugabenti į Mėnulį.

Tai nebus pirmasis žmogus, kurio pelenų dalis ilsėsis Mėnulyje - praėjusiais metais į Žemės palydovą astronauto Gene Shoemakerio (Džino Šumeikerio) pelenų nugabeno NASA kosminis aparatas "Lunar Prospector". Tačiau M. West palaikų nugabenimas bus pirmasis komercinis tokio pobūdžio skrydis, kurį apmokės kompanijos fondas.

Paprasti mirtingieji Mėnulyje gali būti palaidoti už 12,5 tūkst. JAV dolerių (50 tūkst. litų). Tai nėra be galo brangu, tačiau žmonėms paprastos laidotuvės atsieina kur kas pigiau, pripažino kompanijos prezidentas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.