aA
Tibeto dvasinis vadovas Dalai Lama pirmadienį pranešė vėl užmezgęs ryšį su Kinija, pranešė "Amerikos balsas". Nuo 1950 metų Dalai Lama stengiasi išvaduoti Kinijos okupuotą savo tėvynę. Per spaudos konferenciją Indijos Dharamsalos miestelyje Dalai Lama žurnalistams pranešė, kad jo brolis Gyalo Thundupas (Gjalas Tundupas) spalio pabaigoje apsilankė Pekine Kinijos valdžios kvietimu.
Dalai Lama
Dalai Lama
Jis grįžo su žinia iš Kinijos komunistinės vadovybės, tačiau jos turinio Dalai Lama neatskleidė. Pasak budistų vadovo, jis paprašė Kinijos vyriausybės leisti jam nusiųsti faktų nustatymo misiją į Tibetą, kuri išsiaiškintų, kad iš tikrųjų dedasi šiame Kinijos autonominiame rajone.

Žurnalistų paklaustas, ar šis atnaujintas kontaktas rodo Pekino santykių su juo pasikeitimą, Dalai Lama atsakė, kad kol kas anksti pasakyti. "Amerikos balso" pranešimas taip pat įdėtas šios JAV finansuojamos tarptautinės radijo tarnybos tinklalapyje voanews.com. Tačiau jame pateikiamas tik Dalai Lamos kalbos atpasakojimas, o ne tiesioginės citatos.

Dalai Lama taip pat pasakojo paprašęs brolio savo vizito Kinijoje metu apsilankyti Tibete, bet Kinijos valdžia nesutikusi duoti jam leidimo.

Kinija, kuri laiko Dalai Lamą nepalenkiamu separatistu, nuolat užsipuola užsienio šalis, leidžiančias jam atvykti su vizitu. Be to, Kinija padarė viską, kad Tibeto dvasinis vadovas nebūtų pakviestas į pasaulinį religinių vadovų viršūnių susitikimą, kuris rugsėjo mėnesį buvo surengtas Jungtinių Tautų (JT) būstinėje Niujorke. Anot Pekino, Dalai Lama yra "kiršintojas", kurio reikia vengti ir šalintis.

Anksčiau Dharamsaloje Tibeto dvasinis ir politinis vadovas pažymėjo Dalai Lamos titulo gavimo 50-metį. Prie jo prisijungė kiti budistų vadovai ir pasekėjai.

Nuo 1959 metų Dalai Lama su tūkstančiais pasekėjų gyvena Šiaurės Indijos Dharamsalos mieste, kur atvyko, kai žlugo sukilimas prieš Kinijos valdžią. Nors Dalai Lamos vyriausybė tremtyje neturi tarptautinio pripažinimo, 1989 metais už neprievartinę Tibeto išlaisvinimo kampaniją jam buvo suteikta Nobelio Taikos premija. Dalai Lama susilaukė didelio tarptautinio palaikymo ir finansinės paramos.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.