aA
Šachmatų čempionai priešinasi ketinimui pirmą kartą leisti kompiuteriui, vardu “Fritz SSS” varžytis su žmonėmis nacionaliniame Olandijos šachmatų turnyre. Didmeistris Paulas van der Sterrenas atkakliai atsisako žaisti prieš kompiuterį, ir dėl to jis jau laikomas pralaimėjęs vienerias rungtynes.
Protestuotojai pažymi, kad kompiuteriai ir žmonės yra visiškai skirtingi, taigi ir konkurencija tarp jų yra nesąžininga ir beprasmė. “Žmonėms žaidžiant neleidžiama žvilgčioti į užrašus, o kompiuteriai gausybę “užrašų” turi savo atmintyje”, - teigia elektroniniu paštu nepasitenkinimą išreiškęs internautas.

“Fritz SSS” yra nesutarimų šachmatų pasaulyje priežastis jau nuo 1993 m. 1995 m. žaisdamas prieš Garį Kasparovą nugalėjusį IBM superkompiuterį “Deep Blue”, jis iškovojo pergalę pasaulio kompiuterių šachmatų čempionate Hong Konge, o pernai laimėjo itin sunkų Frankfurto didmeistrių turnyrą.

Karališkoji Olandijos šachmatų federacija teigia, kad kompiuteris nedalyvaus kitų metų kvalifikacinėse varžybose ir negaus vietos nacionalinėje rinktinėje.

Federacijos pareigūnai teigia, kad “Fritz SSS” padės reklamuoti varžybas ir sudomins tuos žmones, kurie neskaito šachmatų specialistų publikacijų.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.