aA
Atvykęs į apklausą, R. Paksas prokurorą informavo gavęs Rusijos pareigūnų pranešimą, kad viename epizode, išskirtame iš didesnės bylos, susijusios su Chantų-Mansių autonominės srities sanitarinės epideminės stoties veikla, atsisakyta kelti baudžiamąją bylą, nesant nusikaltimo sudėties.

R. Pakso tuomet vadovauta bendrovė "Restako" dalyvavo tos sanitarinės epideminės stoties statyboje.

Pasak prokuroro R. Jancevičiaus, R. Pakso faksu gautas dokumentas atsisakyti kelti bylą yra pasirašytas vasario 17 dienos data.

Laiku negavę atsakymo į teisinės pagalbos prašymą, Rusijos pareigūnai nusprendė nekelti baudžiamosios bylos epizode, susijusiame su "Restako" veikla.

Rusijos teisėsaugininkai aptiko, kad 1995 metų pabaigoje - 1996-ųjų pradžioje kompanija "Restako" pervedė į asmeninę R. Pakso sąskaitą Austrijos banke 200 tūkst. JAV dolerių.

Rusijos teisėsaugininkai Lietuvai pernai balandį atsiuntė teisinės pagalbos prašymą, prašydami apklausti R. Paksą ir išimti kai kuriuos dokumentus.

R. Paksas Rusijoje iškeltoje baudžiamojoje byloje turėjo būti apklaustas. Tačiau neseniai paaiškėjo, kad Vilniaus miesto apylinkės prokuratūros vyriausiasis prokuroras Virginijus Sabutis, kuriam buvo pavesta įvykdyti Rusijos teisėsaugininkų teisinės pagalbos prašymą, atsakymo Rusijai neišsiuntė.

"Kadangi nebuvo gautas atsakymas į Rusijos teisinės pagalbos prašymą, Rusijos tardymas atsisakė iškelti baudžiamąją bylą dėl vieno epizodo", BNS sakė prokuroras R. Jancevičius.

R. Jancevičiaus teigimu, teisinės pagalbos prašymas Rusijai dabar bus įvykdytas maždaug per savaitę. Apklausus ekspremjerą, pareigūnams iš "Restako" dar reikės išimti dokumentus.

Ekspremjeras R. Paksas BNS sakė, kad prokuratūroje patvirtino jau anksčiau žiniasklaidoje skelbtus paaiškinimus, jog minėtieji 200 tūkt. JAV dolerių buvę "Restako" pinigai, o pervedimu į asmeninę jo sąskaitą jie buvo gelbėjami nuo bankų krizės Lietuvoje.

"Aš nesijaučiu kaltas... Čia tik vienintelis kriminalas, kad aš esu dabar politikoje.. Aš esu Lietuvos pilietis ir gyvenu pagal Lietuvos įstatymus, nesiruošiu pažeidinėti ir visuomet juos gerbsiu", BNS sakė R. Paksas.

R. Paksas dabar vadovauja Liberalų sąjungai, dalyvaujančiai savivaldybių rinkimuose.

Tarnybinę drausmę pažeidusiam ir savo viršininkams apie teisinės pagalbos neįvykdymo priežastis melavusiam Vilniaus miesto apylinkės prokuratūros vyriausiajam prokurorui V. Sabučiui generalinis prokuroras pareiškė papeikimą.

V. Sabutis buvo vienas iš kandidatų tapti Vidaus reikalų ministru R. Pakso Vyriausybėje. 1999 metų vasarą sklandė gandai, kad prokuroras V. Sabutis gali tapti Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) vadovu.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.