aA
Užsienio reikalų ministras Antanas Valionis baigia formuoti savo kabinetą. Jau paskirti visi trys viceministrai: misteris NATO Giedrius Čekuolis, už ekonominius santykius atsakinga Dalia Grybauskaitė ir už ministerijos atstovavimą Seime, už santykius su Jungtinėmis Tautomis bei konsulinę politiką ir daugiašalius santykius atsakingas Oskaras Jusys.
Vygaudas Ušackas
Vygaudas Ušackas
Iki šiol viceministru dirbusiam Vygaudui Ušackui ministras A.Valionis nesiūlo pasilikti. V.Ušackas yra Lietuvos vyriausiasis derybininkas su Europos Sąjunga.

Užsienio reikalų ministerijos kuluaruose kalbama, kad ministras A.Valionis prisibijo V.Ušacko įtakos.

Tarpuvaldžiu, kai ministro Algirdo Saudargo kadencija buvo jau besibaigianti, o naujojo užsienio reikalų ministro dar nebuvo, viceministras V.Ušackas jautėsi padėties šeimininku ministerijoje.

Kai kurių šaltinių duomenimis, V.Ušackas siūlėsi tapti diplomatijos vadovu rinkimų laimėtojams - ir liberalams, ir socialliberalams. Šitai itin nepatikę Prezidentūrai.

Tiesa, užsienio reikalų ministras iš viso gali turėti keturis pavaduotojus. Tačiau, ar ketvirtuoju viceministru bus paskirtas, būtent, V.Ušackas, labai abejotina. Liberalai siūlo ketvirtojo viceministro, atsakingo už Europos reikalus, postą siūlyti buvusiam Andriaus Kubiliaus Vyriausybės kancleriui Petrui Auštrevičiui. Dar anksčiau P.Auštrevičius vadovavo Europos reikalų komitetui prie Vyriausybės.

V.Ušackui ministras A.Valionis jau pasiūlė vadovauti Europos reikalų komitetui. Beje, patį komitetą galvojama reorganizuoti - į Užsienio reikalų ministerijos struktūrinį padalinį. Tai reikštų V.Ušacko pažeminimą pareigose. Šalių, siekiančių narystės Europos Sąjungoje, vyriausieji euroderybininkai paprastai yra ministro rango.

Tai komentuoja:

Vygaudas Ušackas Vyriausiasis Lietuvos derybininkas su Europos Sąjunga

Alvydas Medalinskas Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas liberalas